Kiállítás

Értelmiség a dualizmus korában

Látogathatóegész évben HelyszínGöcseji Múzeum ZárvaNyitás holnap: 10:00 hétfő, vasárnap - zárva kedd - péntek - 10:00-18:00 szombat - 18:00-00:00 KiállításElődeink élete várostörténeti kiállítás A polgárosodó értelmiség a közösségépítés mozgatórugói voltak a dualizmus Egerszegén és példát mutattak a modern eszközök alkalmazásában is.
Dualizmus koraModern eszközök a hétköznapokbanPolgárosodó értelmiség

A lassan ide is elérő polgárosodás hatására Zalaegerszeg társadalmában meghatározó szereplőként jelent meg az értelmiség a dualizmus korában.

1885-ben elérték, hogy a megyeszékhely rendezett tanácsú várossá váljon. Ők lettek a fejlődés motorjai, közülük került ki a város első polgármestere, Kovács Károly ügyvéd, aki nagyszabású városfejlesztő programjával lendületet adott Zalaegerszeg fejlődésének.

A közösségépítés mozgatórugói

A városkép formálásában jelentős szerep jutott Morandini Tamás építésznek, az új gimnázium művelt, agilis tanári kara pedig a társadalmi élet megújításában, a kulturális élet felpezsdítésében működött közre. Nekik köszönhető az első két helyi újság, az Udvardy Ignác nevével fémjelzett Zalamegye, majd a Borbély György tanár által szerkesztett Magyar Paizs megjelenése, melyek nemcsak tájékoztatták, hanem jó célok érdekében mozgósították is a közönséget.

Társasági életük számos szakmai, kulturális és jótékony egyesületben zajlott, ők szervezték a helyi sportéletet; korcsolya- és kerékpáregyletet, sportkört hoztak létre. A fejlődést az I. világháború szakította meg, aminek poklában beosztottaiért felelős tisztként vett részt az egerszegi értelmiség színe-java.

Érdekes tárgyak

Csemegetál 1890 körül

A Kaszter Ilona tiszteletére tartott házibált bemutató enteriőrünk ebédlőasztalán egy 1890 körül gyártott talpas csemegetál áll, amiben süteményt, gyümölcsöt kínáltak. Vajszínű alapon barna tulipán és virágmintával díszítették, mázazták, égették. A talp belső oldalán máz alatti jelzés: függőlegesen csíkozott címerpajzs átlósan vágott, benne nyújtott testű madár, a címerpajzs felett nyelvét kiöltő oroszlánfej.
(tárgyleírás: Megyeri Anna)

TippJótékonysági porcelán
Alul körben felirat: FISCHER J. BUDAPEST / JOHANNA. A herendi porcelángyár tulajdonosának leánya jótékonysági célokra gyártatott olcsóbb darabokat, ezért ez a jelzés.

Teáskészlet 1900 körül

A szalonasztalkán egy május ihlette, kék-fehér virágos angol fajansz teáskészletet mutatunk be. Az edények talpán MAY jelzéssel. Az indák, virágok mellett megjelenik a méhek által készített lépet idéző sűrű, hálós mintázat is. A tányérok talpán a Copeland Late Spode márkajel arról árulkodik, hogy 1894 és 1910 között Angliában gyártották ezeket a darabokat. (tárgyleírás: Megyeri Anna)

Fonaltartó táska, 1900 körül

Az asszonyok életet bemutató vitrinben látható egy különös, csuhéból font hengeres táska. Egy fotó alapján állapítottuk meg, hogy a kézimunkázó nők segítője volt, amiben a hímzéshez, kötéshez, horgoláshoz használt alapanyagokat, eszközöket, gombolyagokat tarthatták. Kézműves munka, két végén körben rászegezett vesszővel erősítették meg. Kinyitható fedelén jancsiszeggel ráillesztett, bőrből varrott fül látható. (tárgyleírás: Megyeri Anna)

Velocipéd, 1879 – kerékpár a kezdetekben

Angliában készült, a Hillmann és Cooper gyárban. Az 1880-as években Zalában is élt egy-két megszállott sportember, aki szert tett e különös vasparipára. Használatához nagy ügyesség kellett. Hasonló „magas kerekűvel” utazott 1889 nyarán Borbély György tanár, újságíró Tordáról a párizsi világkiállításra.

Jó tudniJó tudni
Kerékpárosok egyesülete
A városunkban létrejött kerékpárosok egyesülete tagjai közé tartozott a csodabogár hírében álló Königmayer Zsigmond neszelei birtokos, aki szórakozásból Hamburgig kerekezett.

A kiállított darabra a múzeum épületének pincéjében találtunk rá, Varju András kollégánk restaurálta. (tárgyleírás: Megyeri Anna)

Kurátorunk kedvence: Varrógép, 1910 körül

Az általam ismert, működőképes varrógépek közül a legkisebb ez a mindössze 18 cm hosszú, 9 cm széles és 17,5 cm magas Singer varrógép az 1910-es évekből. Németországban gyártották. Színes nyomású kartondobozában őrizte meg az első tulajdonos unokája, Oláh Zsuzsa. A doboz felirata: „Valódi Singer kislányok részére, nem játék, praktikus és tanulságos.” A feketére festett. öntöttvas, krómozott alkatrészekkel felszerelt eszköz ovális talpon áll, esztergályozott fogóval, áttört kerékkel működtethető, kis satuval lehetett rögzíteni. Az 1903-ban született Rauch Emília kapta szüleitől, talán a 10. születésnapjára, vagy egy karácsonyra, majd leánya használta. A kis gép ügyesen vezette be a kislányokat a varrás tudományába. Zsebkendőket, babaruhákat készítettek vele. (Megyeri Anna)

Kiállítás témakörei

Kérdésed van?

Értelmiség a dualizmus korában
Klinger László közönségkapcsolati osztályvezető Göcseji Múzeum

Ez is érdekelhet

Állandó kiállítás Téglától templomig
Első dokumentum EgerszegrőlXIV. századi feltárás

Téglától templomig

egész évben
Mindszentyneum ZárvaNyitás holnap: 10:00 hétfő, vasárnap - zárva kedd - péntek - 10:00-18:00 szombat - 18:00-00:00
2 óra
Interaktív tárlat a Mindszentyneum alatt feltárt téglaépítő kemencékből, várrészletekből és Zala megye egyházi emlékeiből, érdekes történeteiből áll össze.
Állandó kiállítás Göcseji Múzeum története
Út a múzeumigXX. század

Göcseji Múzeum története

egész évben
Göcseji Múzeum ZárvaNyitás holnap: 10:00 hétfő, vasárnap - zárva kedd - péntek - 10:00-18:00 szombat - 18:00-00:00
20 perc
Érdemes megtudni, hogy a színes és érdekes várostörténeti tárlat, milyen nehezen született meg, hiszen 50 év telt el az ötlettől a megvalósításig.
Állandó kiállítás Göcseji Skanzen
FalumúzeumNépi építészetNéprajzXVIII-XX. század

Göcseji Skanzen

egész évben
Göcseji Skanzen ZárvaNyitás holnap: 10:00 hétfő - zárva kedd - péntek, vasárnap - 10:00-18:00 szombat - 10:00-24:00
1 óra 15 perc
A tájegységre jellemző házak udvarain végigsétálva időutazásban vehetünk részt és megismerhetjük a XVIII-XIX. századi göcseji emberek mindennapi életét.
 1. Hencz-malom, Hottói Kovácsműhely, Budafai Harangláb
 2. Kalócfai lakóház udvara
 3. Kávási boronaház udvara
 4. Zalalövői hosszúház udvara
 5. Zalalövői hajlított ház udvara
 6. Zalacsébi fatemplom és Csödei harangláb
 7. Rámi kápolna és temetődomb
 8. Bárszentmihályfai pajta
 9. Csödei kerített porta
 10. Felsőszenterzsébeti füstös ház
 11. Hegyi pincék
 12. Házormok