Kiállítás

Kalócfai lakóház udvara

Látogathatóegész évben HelyszínGöcseji Skanzen Ma nyitvaZárás : 18:00 hétfő - zárva kedd - vasárnap - 10:00-18:00 KiállításGöcseji Skanzen A Skanzen utcasorának elején egy széles csonkakontyos Kálócfai lakóház áll göcseji díszes oromzattal, udvarán hácskuval, gémeskúttal, pajtával, méhessel.
XIX-XX. század

Az utcasor elején egy széles csonkakontyos Kálócfai lakóház áll. A lakóház díszítésére szolgáló faragott és változatos színűre festett oromzat elterjedt volt Göcsejben.

A ház két kamrából, egy fűthető szobából, füstöskonyhából és istállóból áll. Az utcafrontján található kamrát a gazdasszony liszteskamraként használta: itt tárolta a lisztet és az élelmiszereket. A zsákokban takarmányt, a fedővel ellátott, szalmából készített kópicokban babot vagy borsót, a kosárban tojást, a korsókban bort tartott

Kalócfai lakóház udvara

Hácsku

Tudtad-e milyen megfontolásból készült el így Kálócfai porta bejárójánál, a kerítéssel kétfelé választott padnak tűnő alkalmatosság?

Eredetileg azzal a céllal készült, hogy a kapuval nem megszakított kerített részeken is át lehessen jutni. Egyfajta hágcsóként – mi felénk hácsku a neve – szolgált. Nálunk különleges elhelyezkedése okán, az élénk fantázia új szereppel is felruházta:

Az élet rendje szerint a kamaszkorba lépő leányok, és ifjak egyre erőteljesebben kezdett el érdeklődni egymás iránt a régi időkben is. A szülök nem csak az erényesség megőrzése okán, hanem a család jövője iránt érzett erős felelősségérzet miatt is szigorú szabályok mellett engedtek teret a párválasztásnak. A szerelem szárba szökkenése bizony ritkán csengett össze a család érdekeivel.

KedvencünkKedvencünk
Hácsku szerepe
A kerítéssel elválasztott pad a fiatalok ismerkedésének adott teret a kellő távolságtartás kikényszerítésével.

Gémeskút Kerkafalváról

A családok vízszükségletét természetes vizekből és ásott kutakból tudták kielégíteni. A kutakat rendszerint a ház elé vagy az udvarára építették.
A kútépítés egyik formája a gémeskút: ehhez a kútgödröt kővel rakták ki, a földfeletti részt pedig fából készítették, amihez az állatok számára egy itatóvályút is építettek.

Náprádfai pajta

A lakóházak mellett a pajták voltak a parasztporták legfontosabb építményei. A pajtában csépelték ki a gabonát, a pajtafiában pedig elfért az állatok egészévi takarmánya.
A kálócfai lakóház mellett egy Náprádfáról származó pajta található, amely két részből, egy színből és egy pajtafiából áll. A pajta ajtaját egy különleges és bonyolult szerkezet, a kölkes fazár zárja.

Kálócfai méhes

A lakóház mögött egy deszkafalú, zsúptetős építmény áll: polcain méhkasok sorakoznak. A kasok készülhettek szalmából, vagy odvas fák törzséből, valamint kívülről sárral tapasztott, vesszőből fonott falakkal is.

A 19. század végéig a méz volt a parasztság egyetlen ételédesítő anyaga, de mindenki igyekezett házi orvosságként is mézet tartani otthon. Nagyobb mennyiségben a mézeskalácsosok használták fel a mézet, a búcsúsok a vásárok kedvelt italát, a márcot készítették belőle, sőt, még sört is főztek mézből. A méhviasz a háztartásokban és a templomokban használt gyertyák fontos alapanyaga volt.

Kiállítás témakörei

Kérdésed van?

Kalócfai lakóház udvara
Szikszai Rózsa-Katalin Közönségkapcsolati munkatárs Göcseji Skanzen

Ez is érdekelhet

Állandó kiállítás Zalaegerszeg, a mezőváros
Mezővárosi létVárosalapításXIII-XVI. század.

Zalaegerszeg, a mezőváros

egész évben
Göcseji Múzeum Ma nyitvaZárás : 18:00 hétfő, szerda - zárva kedd, csütörtök - vasárnap - 10:00-18:00
20 perc
Hogyan vált „Egurscug” néhány száz fős településből mezővárossá? Egerszegi Mihály és Boriska elmeséli.
Állandó kiállítás A végvár népe
Török hódoltság idejénXVII. század

A végvár népe

egész évben
Göcseji Múzeum Ma nyitvaZárás : 18:00 hétfő, szerda - zárva kedd, csütörtök - vasárnap - 10:00-18:00
20 perc
A 17. század közepén az egerszegi lakosság kétharmadát fegyverforgatók és családtagjaik alkották.
Állandó kiállítás Iparosok a mezővárosban
CéhtagságMesterségekXVIIl. század

Iparosok a mezővárosban

egész évben
Göcseji Múzeum Ma nyitvaZárás : 18:00 hétfő, szerda - zárva kedd, csütörtök - vasárnap - 10:00-18:00
20 perc
Sok érdekességet tudhatunk meg a 17-18. század a céhtagságáról, a mesterségekről és a kiváltságaikról.