Kiállítás

Felsőszenterzsébeti füstös ház

Látogathatóegész évben HelyszínGöcseji Skanzen Ma nyitvaZárás : 18:00 hétfő - zárva kedd - vasárnap - 10:00-18:00 KiállításGöcseji Skanzen A Felsőszenterzsébetről származó füstös ház a Skanzenben bemutatott legrégebbi háztípus a 18. századból. Kéménnyel, szobával, ablakkal már rendelkezett.
Füstös házTolituXVIII. század

A Felsőszenterzsébetről származó füstös ház a Falumúzeumban bemutatott legrégebbi háztípus, amely az építészeti felmérésekor már átépítve, kéménnyel, szobával és ablakokkal rendelkezett. A Múzeumban azonban legrégebbi formájában építették vissza, hogy bemutatható legyen egy 18. századi eredeti házforma is, amely a becslések szerint 1724 körül épült.

A göcsejiek határvidéken élőkként, határőrként is szolgálatot teljesítettek. Ezért az épületek nem falvakba tömörülve, hanem egymástól távolabb, de látótávolságra voltak megépítve. Az L-alakú ház kapott kerítést is, hogy megvédjék állataikat is.

Felsőszenterzsébeti füstös ház

A 18. században a házaknak általában még nem volt szobája, sem üveges ablaka: a boronákban vágtak egy kis rést, amit csúsztatható deszkalappal fedtek. Ez a tolitu tette lehetővé, hogy a szűk résen keresztül egy kis fény szűrődjön a helyiségbe.

A ház egyetlen fűthető helyisége ez az archaikus berendezésű lakókonyha volt, ahol nappal dolgoztak, főztek, étkeztek és este itt tértek nyugovóra. A népes család a meleg konyha minden szegletét kihasználta, így az ágyon kívül kinek-kinek a padon, a kemence padkáján vagy a tetején jutott hely az alvásra.

Kiállítás témakörei

Kérdésed van?

Felsőszenterzsébeti füstös ház
Szikszai Rózsa-Katalin Közönségkapcsolati munkatárs Göcseji Skanzen

Ez is érdekelhet

Állandó kiállítás Zalaegerszeg, a mezőváros
Mezővárosi létVárosalapításXIII-XVI. század.

Zalaegerszeg, a mezőváros

egész évben
Göcseji Múzeum Ma nyitvaZárás : 18:00 hétfő, szerda - zárva kedd, csütörtök - vasárnap - 10:00-18:00
20 perc
Hogyan vált „Egurscug” néhány száz fős településből mezővárossá? Egerszegi Mihály és Boriska elmeséli.
Állandó kiállítás Iparosok a mezővárosban
CéhtagságMesterségekXVIIl. század

Iparosok a mezővárosban

egész évben
Göcseji Múzeum Ma nyitvaZárás : 18:00 hétfő, szerda - zárva kedd, csütörtök - vasárnap - 10:00-18:00
20 perc
Sok érdekességet tudhatunk meg a 17-18. század a céhtagságáról, a mesterségekről és a kiváltságaikról.