Kiállítás

Téglától templomig

Látogathatóegész évben HelyszínMindszentyneum ZárvaNyitás holnap: 10:00 hétfő, vasárnap - zárva kedd - péntek - 10:00-18:00 szombat - 18:00-00:00 Látogatási idő2 óra Interaktív tárlat a Mindszentyneum alatt feltárt téglaépítő kemencékből, várrészletekből és Zala megye egyházi emlékeiből, érdekes történeteiből áll össze.
Első dokumentum EgerszegrőlXIV. századi feltárás

A Téglától templomig – Válogatás Zala vármegye középkori emlékeiből kiállítás interaktív módszerekkel mutatja be a Mindszenytneum pinceszintjén feltárt középkori leleteket. De itt kapott helyet az első írásos dokumentum, amely Egerszeget említi, sőt Zala megye vallási ereklyéi, érdekes kincsei is szemünk elé kerülnek.

Téglától a templomig

A kiállítás legfőbb célja és üzenete bemutatni a Mindszentyneum építését megelőző régészeti feltárás során előkerült, a középkori téglaégetés emlékét őrző kemencéket, amelyeknek jelentős szerepük lehetett Zalaegerszeg építéstörténetében.
A tulajdonképpeni megtalálásuk helyén látható téglaégetők sorsában valamelyest az egykori egerszegi vár is szerepet játszott, amelynek nyomait szintén fellelték az itt ásatást végző régészek.

Múltra épülő jövő

A településtörténeti jelentőséggel bíró objektumok vizsgálati eredményei alapján készült animációs film segítségével a látogatók szeme előtt is megelevenedik a „múltra épülő jövő”. Ugyanis a tárlatban látható téglaégetők virágkora a 14-15. századi építkezésekhez köthető, míg feledésbe merülésükhöz az egykori egerszegi vár török időszakban épített palánkfala is hozzájárult, amikor annak cölöpsora és a várárok átvágta az egyik kemencét.

TippEgerszeg első írásos említése
Keresd meg a kiállított tárgyak között azt az 1247-es oklevél egy darabját, melyben először említették először Egerszeg nevét!

Zala megye kincsei

A kiállítás mesél más, Zala megye területén előkerült – elsősorban vallási vonatkozású – kincsekről, épületekről és izgalmas helyszínekről is, amelyek mentén a középkor világába pillanthatnak be a látogatók. A megye szerzetes- és lovagrendi emlékeinek bemutatása jelentős részben támaszkodik az elmúlt években folytatott régészeti kutatások eredményeire, és ezen időszerűséget folyamatosan fent kívánja tartani az aktuális feltárási eredmények hozzáfűzésével a bemutatott anyaghoz.

Jó tudniJó tudni
Türjei könyvkeret
Tudtad, hogy a türjei templom és kolostor feltárása során egy teljes középkori könyvveret-garnitúra került elő?

Érdekes helyek

Ha úgy érzed, szeretnél többet megtudni a különböző ereklyék lelőhelyeiről, eredetéről, érdemes ellátogatnod még néhány érdekes helyszínre a kiállítás után:

 • Ásatások: Válluson most is zajlanak ásatások, melyekbe te is bekapcsolódhatsz egy-egy program alkalmával.
 • Keszthelyi Ferences templom: A keszthelyi ferences templom és kolostor a mai napig áll Keszthely Fő terén, temploma lényegében az eredeti formájában, kolostorépülete viszont nagymértékben átalakítva. A templom szentélyében előkerült gótikus faliképek a mai Magyarország legnagyobb felületű festményei.
 • Türjei Premontei apátsági templom: Magyarország egyik legkorábbi és szinte teljesen épen maradt premontrei apátsági temploma a Zalaegerszegtől északnyugatra fekvő Türje település központjában emelkedő dombtetőn található.
 • Zalavári Történelmi Emlékpark: Zalavár külterületén, a Kis-Balaton partján, Zalavár-Várszigeten található a Zalavári Történelmi Emlékpark, mely a Magyarországon egyedülálló késő Karoling-kori emlékek mellett számos történelmi és természeti kincset rejt magában.

Interaktív tárlat

A tárlat igyekszik minden korosztályt megszólítani, interaktivitásra ösztönözni, amelyhez a hagyományos bemutatási módok mellett a modern technológiát is segítségül hívja, illetve tapintható, lapozható elemeket is kínál.

TippKódex-másoló műhely
Te milyen miniatúrafestő lennél? Próbáld ki kézügyességed az iniciálé rajzolásban!

Játékos tanulás

Számtalan interaktív játék vár rád a kiállításon. Észre sem veszed és szórakozva szívod magadba a tudást. Hogy mivel? Csupán néhány példa:

 • Rendek és címerek: Forgass és ismerd meg a különböző rendek címereit és öltözetüket!
 • Digitális középkori vármegye térkép: Az interaktív érintőképernyőn kereshetsz Zala vármegye szerzetesrendi emlékei között!
 • Szent Orsolya legendája: Olvasd el Szent Orsolya legendáját és nagyítóval nézd meg a 14.századi Csatáron talált zarándokjelvényt!
 • Téglakészítés: Próbáld ki az interaktív játékot a falon, vajon meg tudtad jegyezni a téglakészítés folyamatát?

Kedvenceink

Simmer Lívia, kurátor kedvence:

KedvencünkKedvencünk
A két fűtőcsatornás középkori téglaégető kemence
Tudtad, hogy a két téglaégetőt 2020-ban speciális technikával kiemelték és örökségvédelmi engedéllyel raktárba szállították, majd 2021 októberében hozták vissza?

„Nem csupán a legnagyobb beleltározott régészeti műtárgyunk, hanem a legtöbb személyes élményem is hozzákapcsolódik régészként. Egerszeg várának vizes árka szélén megbújó kemence feltárása önmagában is nagy kihívást jelentett. Országosan is egyedülálló, évekig tartó megmentése és visszaállítása során olyan elszánt, lelkes és kitartó embereket ismertem meg, akiktől megtanultam, hogy önzetlen csapatmunkával elérhetjük álmainkat.”

Praznovszky Hajnal kurátor kedvence: a történetek

„Hálás vagyok, hogy tevékeny részese lehettem ennek a viszonylag kis alapterületű, de annál informatívabb tárlat létrehozásának. Inspirálóan hatottak rám a leletek által „mesélt” történetek. Ezekből igyekeztünk minél többet megmutatni úgy, hogy az érintett témáknál lehetőleg minden korosztály találjon a maga számára valami érdekeset.”

Kérdésed van?

Téglától templomig
Szaknyéri Tünde kommunikációs osztályvezető Mindszentyneum

Ez is érdekelhet

Állandó kiállítás Mindszenty József bíboros életútja
1892-2023ÉlethivatásKálváriaSzentté avatási kérelemVilágjáró lelki pásztor

Mindszenty József bíboros életútja

egész évben
Mindszentyneum ZárvaNyitás holnap: 10:00 hétfő, vasárnap - zárva kedd - péntek - 10:00-18:00 szombat - 18:00-00:00
2,5 óra
A kiállítás bemutatja a főpap munkásságát, meghurcolását, börtönéveit, vatikáni- és misszionáriusi világjáró éveit is, valamint halála utáni magasztalását.
 1. Élethivatás
 2. A főpap
 3. Életáldozat
 4. 1956: 4 nap szabadság
 5. 15 év “félrabság”
 6. Oázis
 7. Mindszenty-tisztelet
Állandó kiállítás A város társadalmának
Falusiak a gyárakbaII. Világháború utánIparosodás

A város társadalmának "szocialista átalakulása"

egész évben
Göcseji Múzeum ZárvaNyitás holnap: 10:00 hétfő, vasárnap - zárva kedd - péntek - 10:00-18:00 szombat - 18:00-00:00
20 perc
A II. világháborút követően a város a szocialista iparosodást tűzte ki célul, amelyhez a munkaerőt a földvesztett falusiak adták.