Kiállítás

Rámi kápolna és temetődomb

Látogathatóegész évben HelyszínGöcseji Skanzen ZárvaNyitás holnap: 10:00 hétfő - zárva kedd - péntek, vasárnap - 10:00-18:00 szombat - 10:00-24:00 KiállításGöcseji Skanzen A Rámi kápolna és temetődomb bemutatja egy 19. századi temető hangulatát, mellette pedig megszemlélhetünk egy Pákászkunyhót is a Zala-holtág mellett.
I. világháborús keresztPákászkunyhóRámi kápolnaXVIII-XX. század

A Rámi kápolna és temetődomb nem véletlenül kapott egy elkülönített, nyugodt helyet a Skanzenben, hisz minden településen, faluban volt temető, ahol leróhatták elődeink iránti tiszteletüket a falusiak.

Álljunk meg ezen a csendes, természetközeli helyen és gondoljunk vissza a túlvilágra vándorolt szeretteinkre egy perc erejéig.

Rámi kápolna

A Falumúzeum területén felépített kápolna pontos mása a Rám községben található, jelenleg is álló kápolnának. A mellette álló temetődombra faragott fejfák, kőből készült sírjelek, keresztek kerülnek, amelyek egy göcseji temetőt idéznek meg.

I. világháborús kereszt

Az útmenti kereszteket nem az egyház, hanem a falu népe állította egyéni fogadalom vagy hála jeléül, gyakran a sorscsapások helyszínén. Ez előtt az I. világháború áldozatai emlékére állított kereszt előtt keresztet vetettek és imádkoztak az előtte elhaladók. A férfiak megemelték kalapjukat, az asszonyok friss virágot vittek hozzá, halottak napján pedig gyertyát gyújtottak és imádkoztak az elesett katonákért.

Pákászkunyhó

A Zala-holtág mellett, a temető dombon túl találunk egy Pákászkunyhót is. A folyószabályozások és a mocsarak lecsapolása előtt Göcsejben is éltek pákászok a nagyobb kiterjedésű vizes területeken. A 18. században a tavasz kedvezett a pákászatnak, amikor a hóolvadással járó víz elöntötte a réteket, berkeket. Főként ehető mocsári növényeket és gyógynövényeket, pákát – a gyékény pelyhes buzogányát –, madártojást, tollat, piócát gyűjtögettek a pákászok. Téli jövedelmező foglalkozásuk a kosárkötés volt, portékájukat pedig élelmiszerekre cserélték a falu népével. Erre a növénygyűjtő, vadászó és halászó életformára a szegény, földnélküli parasztság kényszerült rá.

Kiállítás témakörei

Kérdésed van?

Rámi kápolna és temetődomb
Szikszai Rózsa-Katalin Közönségkapcsolati munkatárs Göcseji Skanzen

Ez is érdekelhet

Állandó kiállítás Sűrített krónika – Történelmi egyházak üldöztetése
1945-1990Egyházüldözés eszközei

Sűrített krónika – Történelmi egyházak üldöztetése

egész évben
Mindszentyneum ZárvaNyitás holnap: 10:00 hétfő, vasárnap - zárva kedd - péntek - 10:00-18:00 szombat - 18:00-00:00
20 perc
A kiállítás első termében a történelmi egyházak üldöztetése teljes, 45 éves korszakát kontextusba helyezi, különbséget téve a Rákosi- és Kádár-korszak eszközei között, de el nem fedve azok szörnyűségeit. Arra is […]
Állandó kiállítás Az Állami Egyházügyi Hivatal (ÁEH) irodája
1945-1990ÁEHÁllamellenes cselekedetek felügyelete

Az Állami Egyházügyi Hivatal (ÁEH) irodája

egész évben
Mindszentyneum ZárvaNyitás holnap: 10:00 hétfő, vasárnap - zárva kedd - péntek - 10:00-18:00 szombat - 18:00-00:00
20 perc
A hely, ahonnan a szálakat mozgatták és ahonnan felügyelték az államellenesnek tekintett megnyilvánulásokat.