Mindszentyneum

Cím8900 Zalaegerszeg, Batthyány Lajos utca 4-6.Útvonaltervezés Napi nyitvatartás ZárvaNyitás holnap: 10:00 hétfő, vasárnap - zárva kedd - péntek - 10:00-18:00 szombat - 18:00-00:00 Heti nyitvatartás ZárvaNyitás holnap: 10:00 hétfő, vasárnap - zárva kedd - péntek - 10:00-18:00 szombat - 18:00-00:00 A Göcseji Múzeum szomszédságában található Mindszentyneum díjnyertes formatervezésű épületének csodájára járnak országszerte. Kiállításai főként a kommunista diktatúra borzalmairól emlékeznek meg, de pinceszintjén elénk tárul az egykori Egerszegi vár néhány épített emléke is.

A Mindszentyneum a Zalaegerszegi Múzeumok legújabb intézménye, amely a névadó Mindszenty József, bíboros Zalaegerszegért tett tevékenységének, majd a kommunizmus idején átélt meghurcoltatásának állít emléket.

A háromszintes épület több tematikus kiállításnak is otthont ad, de találunk itt kávézót, múzeumi boltot, konferencia termet is.

A Mindszentyneum kiállításai

Mindszenty József bíboros életútja

A kiállítás legfőbb célja és üzenete bemutatni Mindszenty József személyét, a 20. század magyar történelmének és egyháztörténetének egyik legmeghatározóbb, ikonikus alakját, akinek áldozatvállalását az elmúlt évtizedek politikai beágyazottságának függvényében meglehetősen változatosan értékelték.

Tovább a kiállításra

Egyházüldözés a kommunista diktatúra alatt (1945–1990)

Végighaladva ezen a tárlaton megtudhatjuk, hogy a korszak egyházakhoz kötődő áldozatai hogyan élték túl a megpróbáltatásokat, a jól felépített ellenük szőtt „harcban” hogyan tudtak talpon maradni, emellett érzékeltetni azt, hogy ők is emberek voltak, különböző emberek, akik különböző módokon viszonyultak a diktatúra egyházellenes tiltásaihoz. A megközelítés egy ökumenikus jellegű bemutatás, szubjektív nézőpontból, mintha egy túlélő egyházi személy naplójából olvasnánk a történetet.

Tovább a kiállításra

Téglától templomig – Válogatás Zala vármegye középkori emlékeiből

A pinceszinten bemutatjuk a Mindszentyneum építését megelőző régészeti feltárás során előkerült, a középkori téglaégetés emlékét őrző kemencéket, amelyeknek jelentős szerepük lehetett Zalaegerszeg építéstörténetében. A tulajdonképpeni megtalálásuk helyén látható téglaégetők sorsában valamelyest az egykori egerszegi vár is szerepet játszott, amelynek nyomait szintén fellelték az itt ásatást végző régészek. Ezen településtörténeti jelentőséggel bíró objektumok vizsgálati eredményei alapján készült animációs film segítségével a látogatók szeme előtt is megelevenedik a „múltra épülő jövő”. Ugyanis a tárlatban látható téglaégetők virágkora a 14-15. századi építkezésekhez köthető, míg feledésbe merülésükhöz az egykori egerszegi vár török időszakban épített palánkfala is hozzájárult, amikor annak cölöpsora és a várárok átvágta az egyik kemencét.

Tovább a kiállításra

Időszaki kiállítások

A Mindszentyneum helyet ad időszaki kiállításoknak is. Az aktuális időszaki kiállításainkról

Időszaki kiállítások

Aktuális kiállítások

Állandó kiállítás Téglától templomig

Téglától templomig

egész évben
Mindszentyneum
2 óra
Első dokumentum EgerszegrőlXIV. századi feltárás
Állandó kiállítás Mindszenty József bíboros életútja

Mindszenty József bíboros életútja

egész évben
Mindszentyneum
2,5 óra
1892-2023ÉlethivatásKálváriaSzentté avatási kérelemVilágjáró lelki pásztor
Állandó kiállítás Egyházüldözés a kommunista diktatúra alatt

Egyházüldözés a kommunista diktatúra alatt

egész évben
Mindszentyneum
2,5 óra
1945-1990Egyházellenes propagandaKoncepciós perekTúlélési mechanizmusok

Közelgő programok

Összes kiállítás & program