Göcseji Skanzen

Cím8900 Zalaegerszeg, Falumúzeum u.Útvonaltervezés Napi nyitvatartás ZárvaNyitás: 10:00 hétfő - zárva kedd - vasárnap - 10:00-18:00 Heti nyitvatartás ZárvaNyitás: 10:00 hétfő - zárva kedd - vasárnap - 10:00-18:00 A Skanzenben egy igazi időutazáson vehetsz részt, ahol beleképzelheted magad egy akár 250 évvel ezelőtti göcseji család mindennapjaiba. Mit hordtak? Milyen mesterségeik voltak? Miből éltek? Milyen eszközeik voltak? Hogyan fejlesztették házaikat/portáikat generációról-generációra?

A Göcseji Skanzen, vagy más néven Göcseji Falumúzeum, az ország első szabadtéri néprajzi gyűjteményeként, hosszas szakmai előkészítést és gyűjtést követően 1968 óta fogadja a látogatókat.

Tudományos tervét Barabás Jenő egyetemi docens, Szentmihályi Imre néprajzos múzeumvezető és Tóth János építészmérnök készítették.

A Göcseji Skanzen felépítése

A skanzen jelenleg negyven különböző építményből (lakóházak, fatemplom, istállók, pajták, ólak, pálinkafőző kunyhó, szőlőhegyi pincék, útszéli keresztek) és több száz berendezési tárgyból áll. A Zala holtága mellett létrehozott gyűjtemény épületeinek többségét Göcsej kis falvaiból telepítették át: azokat szétbontva szállították ide és építették újra fel. Korábban is itt állt a vízimalom, melynek északi, fából készült része 18. századi, déli fele 1902-ben készült A múzeum valójában egy elképzelt falu, amelynek épületei így soha nem álltak együtt, de a mai kor embere számára hitelesen tudnak szemléltetni egy 19. század végi egyutcás településtípust. Hűen idézik fel azoknak a lakóházaknak a hangulatát, melyekben általában több generáció élt együtt.

Zöld ösvény

A skanzenben kialakítottak egy Zöld ösvény elnevezésű tanösvényt is, melyen a látogató megismerkedhet egyebek mellett a komposztálás, az aszalás rejtelmeivel, de tanulhat népi játékokat, a hal- és madármegfigyelő pedig a természettel való barátkozásra kínál remek lehetőséget.

Magyar Olaj- és Gázipari Múzeum – MOGIM

Az intézmény nyugati szomszédja az 1969-ben megnyílt Magyar Olajipari Múzeum. Mindkettő egy belépőjeggyel tekinthető meg.

Tovább a MOGIM weboldalára

A Göcseji Skanzen története

1963-ban kezdődött a Göcseji Falumúzeum építése. A Göcsej népi építészetét bemutató szabadtéri kiállítás tudományos terveit Barabás Jenő egyetemi docens, Szentmihályi Imre néprajzos múzeumvezető és Tóth János építészmérnök készítették. A rendkívül nagy munka szervezésére a múzeum munkatársi gárdája rendkívül kicsi volt, ezért a Megyei Tanács irányításával egy széleskörű munkabizottság segítette. Hazánk első szabadtéri néprajzi múzeuma 1968. augusztus 20-án nyílt meg.

A következő évtizedben ehhez társult négy, eredeti helyén megőrzött és múzeumként berendezett múlt századi paraszti porta: Káváson, Csesztregen, Zalalövőn és Dömeföldén.

Aktuális kiállítások

Állandó kiállítás Göcseji Skanzen

Göcseji Skanzen

egész évben
Göcseji Skanzen
1 óra 15 perc
FalumúzeumNépi építészetNéprajzXVIII-XX. század

Közelgő programok

Radnai Tamás orgonakoncertje a Göcseji Skanzenben Koncert

Radnai Tamás orgonakoncertje a Göcseji Skanzenben

2024. 07. 20. 16:00 - 17:00
Göcseji Skanzen
Egerszeg búcsú a Göcseji Skanzenben Múzeumi rendezvény

Egerszeg búcsú a Göcseji Skanzenben

2024. 07. 21. 10:00 - 18:00
Göcseji Skanzen
Pajtamozi műsorán: a Kopaszkutya Filmvetítés

Pajtamozi műsorán: a Kopaszkutya

2024. 07. 25. 20:00 - 22:00
Göcseji Skanzen
Összes kiállítás & program