Kiállítás

Hegyi pincék

Látogathatóegész évben HelyszínGöcseji Skanzen Ma nyitvaZárás : 18:00 hétfő - zárva kedd - vasárnap - 10:00-18:00 KiállításGöcseji Skanzen Zala megye jelentős szőlőtermő vidék volt. Jó minőségű borait országszerte ismerték. A göcseji gazdák birtokához általában tartoztak hegyi pincék is.
hegyi pincékXVIII. század

A 19. század végéig a filoxéravész, vagyis a szőlőgyökértetű pusztításáig Zala megye jelentős szőlőtermő vidék volt. Jó minőségű borait országszerte ismerték. A legtöbb göcseji gazda birtokához tartozott egy hegy is, ahol szőlőt művelt. A gazdák szőlőterületük melletti hegyi pincékben bort tároltak.

A göcseji népnek kedves foglalatossága volt a szőlő gondozása, a hegyi munka, ahol a pincék előtt találkoztak hegyszomszédaikkal, egymás borát kóstolgatták és munka után néha késő estig múlatták az időt.

Nemeshetési és zalatárnoki hegyi pincék

A filoxéra a szőlők nagy részét kipusztította ugyan, de az itt élő emberek szőlőhöz való ragaszkodását nem tudta megtörni. A szőlővész után új, ellenálló direkttermő fajtákat honosítottak meg, amelyeknek a bora már nem vetekedhetett a régi fajták minőségével.

A Nemeshetésről és Zalatárnokról származó szőlőhegyi pincék présházból és a hordók tárolására szolgáló pincéből állnak. A pincék berendezése meglehetősen egyszerű: a lakóházból kikerült, de még használható, egyszerű bútorokból és tárgyakból áll. Az asztalon és a hozzá tartozó székeken kívül a szőlőműveléshez használt szerszámokat és néhány konyhai eszközt találunk a pincében.

Kiállítás témakörei

Kérdésed van?

Hegyi pincék
Szikszai Rózsa-Katalin Közönségkapcsolati munkatárs Göcseji Skanzen

Ez is érdekelhet

Állandó kiállítás Zalaegerszeg, a mezőváros
Mezővárosi létVárosalapításXIII-XVI. század.

Zalaegerszeg, a mezőváros

egész évben
Göcseji Múzeum Ma nyitvaZárás : 18:00 hétfő, szerda - zárva kedd, csütörtök - vasárnap - 10:00-18:00
20 perc
Hogyan vált „Egurscug” néhány száz fős településből mezővárossá? Egerszegi Mihály és Boriska elmeséli.
Állandó kiállítás Iparosok a mezővárosban
CéhtagságMesterségekXVIIl. század

Iparosok a mezővárosban

egész évben
Göcseji Múzeum Ma nyitvaZárás : 18:00 hétfő, szerda - zárva kedd, csütörtök - vasárnap - 10:00-18:00
20 perc
Sok érdekességet tudhatunk meg a 17-18. század a céhtagságáról, a mesterségekről és a kiváltságaikról.