Kiállítás

A megfigyeltek – Illegális cserkészet és álcázott toborzások

Látogathatóegész évben HelyszínMindszentyneum Ma nyitvaZárás : 18:00 hétfő - zárva kedd - vasárnap - 10:00-18:00 KiállításEgyházüldözés a kommunista diktatúra alatt A vallásos gyermekek szinte egyetlen lehetősége volt megélni a hitüket, ha a cserkészek közé álltak.
1945-1990CserkészetJátékos hitgyakorlás

A megfigyelt vallásos gyermekek legtöbbször csupán illegális cserkészet és álcázott táborozások alkalmával tudták csak gyakorolni hitüket, mindezt többnyire a természet lágy ölén, közösségi életet élve, önfeledt jókedvvel és játékokkal egybekötve.

Ebben a teremben ezeknek az álcázott táborozásoknak, kirándulásoknak állítottunk emléket a korabeli tárgyakkal, képes és rajzos dokumentációkkal.

Cserkész tábor

A harmadik kiállítótér egy hatalmas tábori sátorba nyílik, amelyben vidám gyermekarcok köszönnek vissza a fényképekről, ártalmatlan gyerekrajzok illusztrálják a fiatalok határtalan fantáziáját és jókedvét, mindezt egy zavartalannak tűnő, idilli környezetben. Az egész olyan, mint „a vihar előtti csönd”. Egy biciklire szerelt rózsafüzér, egy levetett cserkészhátizsák és egyéb személyes tárgyak árulkodnak arról, hogy hová is csöppentünk. Ugyanis a tiltások, a cenzúrák, a folyamatos megfigyelések közben a hitélet gyakorlása álcázva, de továbbra is zajlott, és ennek helyszíne gyakran a természet volt. Bár a cserkészet maga illegálisnak számított, de a fiatalok megtalálták a módját annak, hogy összegyűljenek, indiánköntösbe bújtatott szerepjátékok és táborozások során közösségformáló tevékenységeket folytassanak. Igaz, nem vehettek fel nyakkendőt, nem volt egyenruhájuk, de a sátor, a tábortűz, a madárcsicsergés, a közös imádságok, beszélgetések, valódi élménnyé varázsolták az együtt töltött időt, megalapozva közben életük legfontosabb alappillérét, keresztény hitüket. Tudták, hogy, amit tesznek tiltott, mégsem féltek megélni keresztény hitvallásukat. Nem foglalkoztak azzal, hogy megfigyelik őket, csak az Égre emelték tekintetüket és hittek jövőjükben, ahogy azt egy általuk írt versike is mutatja:

„Mire elérkezünk majd a férfikorba,
Csak az égre nézünk, sohasem a porba
Soha nem adjuk fel szilárd elveinket
Krisztus irányítja férfiéletünket”

(Részlet a „Határkőnél” c. versből, írták Keve, Mityu, Miki és Palkó)

Tipp

Egy különleges emléktárgy: a biciklire szerelt olvasó

Kiállítás témakörei

Kérdésed van?

A megfigyeltek – Illegális cserkészet és álcázott toborzások
Pécsi Júlia konferenciaszervező Mindszentyneum

Ez is érdekelhet

Állandó kiállítás A főpap
1944-1948BíborosEgyházellenes propagandaÉrsekFőpapNyilas fogság

A főpap

egész évben
Mindszentyneum Ma nyitvaZárás : 18:00 hétfő - zárva kedd - vasárnap - 10:00-18:00
30 perc
Izgalmas négy év dióhéjban: Mindszenty főpapi-, érseki- majd bíborosi kinevezésben is részesül, átéli egy nyilas fogságot, végül kommunisták tartóztatják le.
Állandó kiállítás Életáldozat
1948-1956BörtönévekKoncepciós perLetartóztatás

Életáldozat

egész évben
Mindszentyneum Ma nyitvaZárás : 18:00 hétfő - zárva kedd - vasárnap - 10:00-18:00
30 perc
A kiállítás leghangsúlyosabb része Mindszenty József kálváriáját mutatja be a letartóztatásától, a vallatásán- és koncepciós perén át a börtönévek végéig.
Állandó kiállítás A város társadalmának
Falusiak a gyárakbaII. Világháború utánIparosodás

A város társadalmának "szocialista átalakulása"

egész évben
Göcseji Múzeum Ma nyitvaZárás : 18:00 hétfő, szerda - zárva kedd, csütörtök - vasárnap - 10:00-18:00
20 perc
A II. világháborút követően a város a szocialista iparosodást tűzte ki célul, amelyhez a munkaerőt a földvesztett falusiak adták.