Kiállítás

A megfigyelők – egy „K-lakás” enteriőrje

Látogathatóegész évben HelyszínMindszentyneum Ma nyitvaZárás : 18:00 hétfő - zárva kedd - vasárnap - 10:00-18:00 KiállításEgyházüldözés a kommunista diktatúra alatt A K lakások országszerte bárhol lehettek és nem csak a megfigyelők lakhelyeként, hanem titkos találkahelyként és hírszerző bázisként is szolgáltak.
1945-1990HírszerzőkK-lakásokMegfigyelők

A madárcsicsergős idillből egyszer csak egy korabeli enteriőrbe érkezünk. Olyanba, mint amilyenek a megfigyelők titkos lakásai voltak. Ez elsőre zavart is okozhat, hiszen egy éles perspektívaváltással kintről be, a megfigyeltekből a megfigyelők szerepébe helyezkedünk.

A lakásban első ránézésre semmi különös nincs, pont ezért ösztönzi a látogatót, hogy maga végezzen „házkutatást” és az apró „információ-mozaikokból” jöjjön rá az itt látható helyiség funkciójára.

K-lakás

A szoba különböző pontjain interaktív vörös szalagok vannak elrejtve, ezek adják a titok nyitját, amely során kiderül, hogy ez a lakás nem más, mint a korban elterjedt K(azaz konspirált)-lakások egyike, amelynek minden egyes apró berendezési tárgya egy precízen kigondolt, megtervezett álca része. Az ilyesfajta álcázott lakások helyszínei voltak nemcsak az ügynöki hálózattal való kapcsolattartásnak, hanem a Belügyminisztérium és az Állami Egyházügyi Hivatal dolgozói találkozásának is. Titkos hírszerző bázisként szolgáltak.

Fedezd fel a megfigyelők munkáját!

A kiállítás ezen része egy játékhoz hasonlítható, amelyben a látogató maga fedezheti fel, hogy miről is szólt „a megfigyelők” munkája. Ha jól körülnéz a térben, megtalálhatja azokat az operatív, úgynevezett „O” dossziékat, amelyeket az állambiztonság a megfigyelt személyeknek, csoportoknak, intézményeknek nyitott, és amelyekben minden olyan dokumentumot, „bizonyítékot” összegyűjtöttek, amely az adott ügyre vonatkozott: fényképeket, hálózati jelentéseket, levélellenőrzéseket, szoba- és telefon-lehallgatások tartalmait.

Jó tudniJó tudni
Házkutatás a K-lakásban
Itt magad is házkutatást végezhetsz, hiszen a rejtett tableteken és a titkos széfben is információkat találsz az egykori megfigyelők munkájáról! Így bújhatsz bele igazán egy megfigyelő bőrébe.

Beszervezettek

Ahhoz, hogy az operatív megfigyelések hatékonyan, tervszerű munkafolyamatként működhessenek, be kellett szervezni bizonyos jelölteket, ügynököket, akár az egyház tagjaiból is. Természetesen ezekről a beszervezési munkákról is készültek dokumentációk, ezek voltak a „B” dossziékként számon tartott gyűjtőmappák. Hogy egy ügynöknek hogyan kellett végeznie feladatát, mondjuk egy titkos házkutatás során, vagy egy operatív tisztnek hogyan kellett használnia ezeket a titkos lakásokat, azt szintén a Belügyminisztérium (BM) határozta meg és oktatófilmekkel, szaktanulmányokkal segítette beépített embereit.

Kiállítás témakörei

Kérdésed van?

A megfigyelők – egy „K-lakás” enteriőrje
Pécsi Júlia konferenciaszervező Mindszentyneum

Ez is érdekelhet

Állandó kiállítás A főpap
1944-1948BíborosEgyházellenes propagandaÉrsekFőpapNyilas fogság

A főpap

egész évben
Mindszentyneum Ma nyitvaZárás : 18:00 hétfő - zárva kedd - vasárnap - 10:00-18:00
30 perc
Izgalmas négy év dióhéjban: Mindszenty főpapi-, érseki- majd bíborosi kinevezésben is részesül, átéli egy nyilas fogságot, végül kommunisták tartóztatják le.
Állandó kiállítás Életáldozat
1948-1956BörtönévekKoncepciós perLetartóztatás

Életáldozat

egész évben
Mindszentyneum Ma nyitvaZárás : 18:00 hétfő - zárva kedd - vasárnap - 10:00-18:00
30 perc
A kiállítás leghangsúlyosabb része Mindszenty József kálváriáját mutatja be a letartóztatásától, a vallatásán- és koncepciós perén át a börtönévek végéig.
Állandó kiállítás A város társadalmának
Falusiak a gyárakbaII. Világháború utánIparosodás

A város társadalmának "szocialista átalakulása"

egész évben
Göcseji Múzeum Ma nyitvaZárás : 18:00 hétfő, szerda - zárva kedd, csütörtök - vasárnap - 10:00-18:00
20 perc
A II. világháborút követően a város a szocialista iparosodást tűzte ki célul, amelyhez a munkaerőt a földvesztett falusiak adták.