Kiállítás

Vádak – Koncepciós perek

Látogathatóegész évben HelyszínMindszentyneum ZárvaNyitás holnap: 10:00 hétfő, vasárnap - zárva kedd - péntek - 10:00-18:00 szombat - 18:00-00:00 KiállításEgyházüldözés a kommunista diktatúra alatt A korhű tárgyalóteremben megismerhetjük a perek forgatókönyveit, „beismerő vallomásait”, betekintést nyerhetünk az egyházi eltávolodás bizonyítékaiba.
"Beismerő vallomások"1945-1990Eltávolodás az egyháztólKoncepciós perek

Elérkeztünk a tárgyalóterem lesötétített terébe, ahol a koncepciós perek zajlottak. A teremben a magasan elhelyezett bírói pulpitus és a vádlottak padja állnak egymással szemben.

Itt nem voltak egyenlő ellenfelek, egy előre megírt, precízen kivitelezett forgatókönyv alapján történt minden.

Koncepciós perek

A vádlottak elleni ítélet már a tárgyalás előtt eldőlt, ugyanakkor a jogi keretek látszatának fenntartásával rendezték meg magát a színdarabot, amelyben mindenkinek megvolt a pontos helye, a betanult szövegkönyve, és a végkimenetel is ismert volt. A hat lépésből álló „per-előkészítő” folyamat egyszerű volt, a párt előre meghatározta, hogy kit milyen vádakkal kell illetni, kik lesznek a vádlottak, és kik a tanúk.

„Beismerő vallomások”

A vádlottakból még a tárgyalás előtt, így, vagy úgy kikényszerítették a „beismerő” vallomásokat. Az ÁVH-s előadóik begyakoroltatták velük a „darab” minden egyes részletét. A vádlottak védői innentől kezdve már csak formai szerephez jutottak a tárgyaláson. A végén nem is volt más hátra, csak eljátszani az egészet, majd kihirdetni az ítéletet.

Ikonikus perek

Három kiemelt koncepciós per-csoport kerül itt bemutatásra, amelyek nemcsak, hogy ikonikusak lettek a vádlottak személyét illetően, de időbeli elhúzódásuk még a „békésebb” időszakban is zajlott.

Az első a Grősz-perként ismert Grősz József kalocsai érsek és társai elleni főper volt 1951. június 15. és július 20. között.

A második emblematikus per-csoport a Regnum-perek voltak 1961-ben, 1965-ben és 1971/1972-ben. Az első Regnum-per a Fekete hollók-eljárás keretében valósult meg. Ez a Fekete hollók-eljárás kiterjedt a volt ciszterci és jezsuita rendek, a KIOE [Katolikus Iparos és Munkásifjak Országos Egyesülete] és a KLOSZ [Katolikus Leányok Országos Szövetsége], a Regnum Marianum és más ifjúsági szervezetek, a piarista és a bencés rend egyes tagjaira, valamint egyes papok által irányított közösségekre és csoportokra.

A harmadik per-csoportot pedig a KIE, azaz a Keresztyén Ifjúsági Egyesület elleni perek képviselik, amelyekre 1951-ben és 1967-ben került sor. A kiállítótérben a látogatók belehelyezhetik magukat mindkét nézőpontba, a vádlottak padjára ülve részleteket hallhatnak három elítélt visszaemlékezéseiből, megrendítő szavakat a tárgyalások előtti és alatti történésekről, a bírói magaslaton pedig végigpörgethetik a perek dokumentációs anyagát, egy-egy vetített összeállítással kiegészítve az interaktív tartalmakat.

TippVádlott vagy bíró
Mindkét nézőpontba belehelyezkedhetsz: a vádlottak padjára ülve a tárgyalások alatt megélt tapasztalatokról az elítélt visszaemlékezései, hangos monológjai hallhatóak, a bírói magaslaton perek dokumentációs anyaga böngészhető.

Folyosó: Eltávolodás az Egyháztól

A tárgyalóterem utáni folyosón a látogatók, mint egy óriás fotóalbum lapjain, végigkövethetik az egymással szembe helyezett állami és egyházi nevelés mozzanatait, mintegy az egyházak elleni lejárató kampány utóéletét, egyben a társadalomra gyakorolt hosszútávú hatását. A Rákosi- és Kádár-korszak egyházpolitikája, a felekezetekhez, egyáltalán a vallásos világnézethez való viszonyulása meghozta kellő hatását. A jól megkreált közös ellenség-kép átformálta a hétköznapi emberek hithez, valláshoz, egyházakhoz való hozzáállását. Megrendült a bizalom, a folyamatos kérdőjelek a fejekben elburjánzottak, ez idővel eltávolodást vont maga után, amelyet felerősített a társadalom gyökeres átalakulása, modernizálódása, valamint a tudományos, materialista világkép, amely összeférhetetlennek bizonyult a vallásos világnézettel. A vallásos nevelést, az egyházi szertartásokat és az ünnepeket előbb behelyettesítették, majd felváltották bizonyos állami „változatukkal”: egyházi esküvők helyett polgári szertartásokkal, keresztelők helyett névadó ünnepségekkel, Karácsony helyett a Fenyőünneppel. Ez a váltás a hosszú évtizedek múlásával csak azoknál maradt természetellenes, akiknél mély gyökeret vert a hit ereje, és kitörölhetetlennek bizonyult.

Jó tudniJó tudni
Óriás fotóalbum
Az Óriás fotóalbumon megismerheted, hogy a vallásos nevelést hogyan váltja fel egyházi szertartások állami verziója: pl. keresztelő-névadó, Karácsony-Fenyőünnep

Kiállítás témakörei

Kérdésed van?

Vádak – Koncepciós perek
Pécsi Júlia konferenciaszervező Mindszentyneum

Ez is érdekelhet

Állandó kiállítás A főpap
1944-1948BíborosEgyházellenes propagandaÉrsekFőpapNyilas fogság

A főpap

egész évben
Mindszentyneum ZárvaNyitás holnap: 10:00 hétfő, vasárnap - zárva kedd - péntek - 10:00-18:00 szombat - 18:00-00:00
30 perc
Izgalmas négy év dióhéjban: Mindszenty főpapi-, érseki- majd bíborosi kinevezésben is részesül, átéli egy nyilas fogságot, végül kommunisták tartóztatják le.
Állandó kiállítás Életáldozat
1948-1956BörtönévekKoncepciós perLetartóztatás

Életáldozat

egész évben
Mindszentyneum ZárvaNyitás holnap: 10:00 hétfő, vasárnap - zárva kedd - péntek - 10:00-18:00 szombat - 18:00-00:00
30 perc
A kiállítás leghangsúlyosabb része Mindszenty József kálváriáját mutatja be a letartóztatásától, a vallatásán- és koncepciós perén át a börtönévek végéig.
Állandó kiállítás A város társadalmának
Falusiak a gyárakbaII. Világháború utánIparosodás

A város társadalmának "szocialista átalakulása"

egész évben
Göcseji Múzeum ZárvaNyitás holnap: 10:00 hétfő, vasárnap - zárva kedd - péntek - 10:00-18:00 szombat - 18:00-00:00
20 perc
A II. világháborút követően a város a szocialista iparosodást tűzte ki célul, amelyhez a munkaerőt a földvesztett falusiak adták.