Kiállítás

A sorok mögött – Egyházellenes pártpropaganda

Látogathatóegész évben HelyszínMindszentyneum Ma nyitvaZárás : 18:00 hétfő - zárva kedd - vasárnap - 10:00-18:00 KiállításEgyházüldözés a kommunista diktatúra alatt Ebben a teremben bemutatjuk, hogyan használta a sajtót a Pártállam lejárató kampányokra és hogyan nyert egyre nagyobb teret a cenzúra.
1945-1990CenzúraHírhamisításLejárató kampányok

Az Állampárt, ahogy lehetett, a sorok mögött egyházellenes pártpropaganda gépezetet indított. Legelőször összeesküvés elméletek, hecckampányok, hamis sajtóhírek nehéztüzérségével támadtak az egyháznak, hogy mielőbb meggyengítsék a beléjük vetett hitet az emberekben.

Az egyházi sajtót is elkezdték egyre erősebben cenzúrázni, hogy ne is nyerhessen teret a klerikális reakció.

Egyházellenes pártpropaganda – „Klerikális reakció”

A II. Világháború után a történet elkezdődik. A klerikális reakció elleni harc a korabeli médiában, a tömegbefolyásolás legfontosabb eszközeivel, az összeesküvés-elméletekkel, hecckampányokkal, hamis sajtóhírekkel vette kezdetét, amelyeknek legtöbbje az egyházi személyek, közösségek, a „klerikális reakció” ellen irányult. Ezért a kiállítás második terében a látogatók egy archív újságlerakatban, raktárszerű helyiségben találják magukat, ahol a falakat beborító manipulatív propaganda-áradat, a szatirikus hetilapok gúnyrajzai, az újságkupacok tömkelege, a rádiókból hangzó agresszív beszédek és a televízióból folyó vádaskodások, gyűlöletkeltő filmek idézik meg a kommunista-szocialista éra hangulatát.

TippFilmhiradók és Rákosi beszéd
A több száz újságcikk, karikatúrák és röplapok mellett 10 archív filmhíradó is megnézhető. Beleolvashatsz régi újságcikkekbe, a rádióból Rákosi beszédének részlete szól.

Cenzúra

A Rákosi-diktatúra kiépítői nem engedhették meg az állami ellenőrzéstől független információs csatornák működését, kemény cenzúra működött az egyházi lapokban is. Később a Kádár-rendszer is szoros ellenőrzése alatt tartotta az engedélyezett egyházi sajtótermékeket, és folyamatosan nagyító alá vonta őket. Semmilyen olyan politikai információ nem jelenhetett meg bennük, amelyek a pártállammal szembeni kritikát, ellenszenvet fogalmazták meg. A szigorú cenzúrát jól illusztrálják a teremben elhelyezett érintőképernyőn olvasható egyházi sajtóelemzések, kimutatások, jegyzőkönyvek.

Kiállítás témakörei

Kérdésed van?

A sorok mögött – Egyházellenes pártpropaganda
Pécsi Júlia konferenciaszervező Mindszentyneum

Ez is érdekelhet

Állandó kiállítás A főpap
1944-1948BíborosEgyházellenes propagandaÉrsekFőpapNyilas fogság

A főpap

egész évben
Mindszentyneum Ma nyitvaZárás : 18:00 hétfő - zárva kedd - vasárnap - 10:00-18:00
30 perc
Izgalmas négy év dióhéjban: Mindszenty főpapi-, érseki- majd bíborosi kinevezésben is részesül, átéli egy nyilas fogságot, végül kommunisták tartóztatják le.
Állandó kiállítás Életáldozat
1948-1956BörtönévekKoncepciós perLetartóztatás

Életáldozat

egész évben
Mindszentyneum Ma nyitvaZárás : 18:00 hétfő - zárva kedd - vasárnap - 10:00-18:00
30 perc
A kiállítás leghangsúlyosabb része Mindszenty József kálváriáját mutatja be a letartóztatásától, a vallatásán- és koncepciós perén át a börtönévek végéig.
Állandó kiállítás A város társadalmának
Falusiak a gyárakbaII. Világháború utánIparosodás

A város társadalmának "szocialista átalakulása"

egész évben
Göcseji Múzeum Ma nyitvaZárás : 18:00 hétfő, szerda - zárva kedd, csütörtök - vasárnap - 10:00-18:00
20 perc
A II. világháborút követően a város a szocialista iparosodást tűzte ki célul, amelyhez a munkaerőt a földvesztett falusiak adták.