Kiállítás

Újra főpap

Látogathatóegész évben HelyszínMindszentyneum ZárvaNyitás holnap: 10:00 hétfő, vasárnap - zárva kedd - péntek - 10:00-18:00 szombat - 18:00-00:00 KiállításMindszenty József bíboros életútja Kalandos utolsó életszakaszában Mindszenty részt vesz a szabadságharcban, 15 évet tölt az amerikai követségen, majd világjáró lelkipásztorrá válik.
15 év a nagykövetségen1956-1975EmigrációSzabadságharcSzabadulás

A kiállítás ezen része Mindszenty életének utolsó állomásait veszi sorra, amikor újra főpap (pastor fidelissimus) lesz.

Sok izgalmas dolgot tudhatunk meg az egykori érsek 1956-os szabadságharcban betöltött szerepéről, az azt követő 15 év bezártságról az amerikai nagykövetségen, valamint az emigrációs éveiről világjáró lelkipásztorként.

Mindszenty szabadulása

A Mindszenty kiállításban ezen a ponton beérkező természetes fény a szabadulást jelképezi. A bíboros fordulatokban gazdag életútjának talán ez az egyik legismertebb epizódja. A „nemzethez intézett szózata” hűen tükrözi a gondviselésbe vetett hitét és magyarságszeretetét. 1956. november 3-i beszédének záró részét az írásos beszámolók és az emlékiratai őrizték meg számunkra, az archív rádiós hangfelvételről valamiképpen eltűnt vagy lemaradt az utolsó mondat:

„Mi, akik figyelünk és előmozdítani kívánjuk az egész nép javát, bízunk a Gondviselésben – s nem hiába.”

Mindszenty bíboros levélben köszönte meg kiszabadítását az újpesti nemzetőröknek, ezt a levelet a fejhallgatók fölötti falrészen olvashatja.

Jó tudniJó tudni
Szabadságharc
1956-os szabadulását legszemélyesebb tárgyai – az akkor viselt télikabátja, a hagyatékában megmaradt ’56-os zászló – és történelmi jelentőségű rádióbeszédei idézik fel, amelyekbe bele is hallgathatsz.

Nagykövetségi asztal

Amikor 1956. november 4-én reggel az orosz megszálló csapatok körülvették az Országházat, Mindszenty bíboros is az épületben tartózkodott. Amikor látta, hogy Budára már nem tud biztonságosan visszatérni, ottlévők javaslatára a közeli amerikai követségre menekült. Ebből a néhány naposnak hitt menedékből közel tizenöt évig tartó kényszertartózkodás lett. Az egyik követségi asztal az első naptól kezdve oltáraként szolgált, ezt láthatja itt a falfülkében, rajta egy feszülettel és oltárterítővel.

TippA nagykövetségi asztal története
A nagykövetségi asztal kalandos történetét és további érdekes információkat rendszeres tárlatvezetéseink alkalmával osztunk meg a kedves látogatókkal!

A vatikáni Szent János torony

A toronyszoba a vatikáni Szent János-tornyot szeretné megidézni. A bíboros VI. Pál pápa hívására elhagyta Magyarországot és először Rómába vezetett az útja. Ez az enteriőr azt a lakótornyot idézi, amely Mindszenty bíboros ideiglenes lakhelye volt szűk egy hónapos vatikáni tartózkodása alatt 1971 őszén.

A Vatikánban Mindszenty bíborost a Szentatya személyesen fogadta, a Sixtus-kápolnában vele együtt misézett. A Szentatya egyik mellkeresztje és gyűrűje után az itt látható bíborosi köpenyét is Mindszenty bíborosnak ajándékozta.

Oázis

Mindszenty bíboros időskori főpásztori tevékenységét és szellemi örökségét az a művészi installáció jeleníti meg, amely áttört fényeivel egy lugassá – a bíboros szavával „oázissá” – varázsolja ezt a félköríves termet, amely életútjának külföldi, emigrációs időszakát mutatja be. „Oázisnak” nevezte azt a légkört, amikor az ő szeretett magyarjaival találkozott szerte a világon.

„Mindenki egy magyar falevél egy közös magyar fáról. Ezek a falevelek, a vihar akármennyire tépi őket egymástól, szeretetben mindig jobban kell közelíteni nekik egymáshoz.”

(Köln, 1973. május 1.)

Életének utolsó éveit kéziratai – legfontosabbként az Emlékirataim – rendezése mellett a lelkipásztori körútjai tették mozgalmassá és változatossá.

A bíboros tárgyhagyatékából ehhez az időszakhoz kapcsolódik a bécsi Pázmáneumban használt miseruhája, az amerikai városvezetőktől kapott különleges díszkulcs-gyűjteménye és a montreali magyaroktól kapott címeres nemzeti lobogója.

Magyarok főpásztora a nagyvilágban

Mindszenty két héttel halála előtt, 1975. április 21-én a venezuelai Caracas-ból pásztorlevelet intézett a nagyvilágon élő magyarokhoz:

„Amióta 1971. szeptember 28-án el kellett hagynom nekem is hazámat, azóta kisebb-nagyobb megszakítással járom a világot és keresem az egész földgolyón szétszóródott magyarokat.”

A Mindszentyneum főhomlokzatán Csehimindszent felirattal induló beton lamellákon felfedezheti az összes helyet, ahol egészen Fokvárosig Mindszenty József megfordult élete során!

Kiállítás témakörei

Ez is érdekelhet

Állandó kiállítás Téglától templomig
Első dokumentum EgerszegrőlXIV. századi feltárás

Téglától templomig

egész évben
Mindszentyneum ZárvaNyitás holnap: 10:00 hétfő, vasárnap - zárva kedd - péntek - 10:00-18:00 szombat - 18:00-00:00
2 óra
Interaktív tárlat a Mindszentyneum alatt feltárt téglaépítő kemencékből, várrészletekből és Zala megye egyházi emlékeiből, érdekes történeteiből áll össze.
Állandó kiállítás A város társadalmának
Falusiak a gyárakbaII. Világháború utánIparosodás

A város társadalmának "szocialista átalakulása"

egész évben
Göcseji Múzeum ZárvaNyitás holnap: 10:00 hétfő, vasárnap - zárva kedd - péntek - 10:00-18:00 szombat - 18:00-00:00
20 perc
A II. világháborút követően a város a szocialista iparosodást tűzte ki célul, amelyhez a munkaerőt a földvesztett falusiak adták.