Kiállítás

Oázis

Látogathatóegész évben HelyszínMindszentyneum ZárvaNyitás holnap: 10:00 hétfő, vasárnap - zárva kedd - péntek - 10:00-18:00 szombat - 18:00-00:00 KiállításMindszenty József bíboros életútja Mindszenty „Oázisnak” nevezte azt a légkört, amikor az ő szeretett magyarjaival találkozott szerte a világon. Életének utolsó szakaszában ebből merített erőt.
1971-1975magyarok felkeresése a nagyvilágban

Mindszenty bíboros időskori főpásztori tevékenységét és szellemi örökségét az a művészi installáció jeleníti meg, amely áttört fényeivel egy lugassá – a bíboros szavával „oázissá” – varázsolja ezt a félköríves termet, amely életútjának külföldi, emigrációs időszakát mutatja be.

„Oázisnak” nevezte azt a légkört, amikor az ő szeretett magyarjaival találkozott szerte a világon. „Mindenki egy magyar falevél egy közös magyar fáról.” (Köln, 1973. május 1.)

Oázis – magyarok felkeresése a nagyvilágban

Életének utolsó éveit kéziratai – legfontosabbként az Emlékirataim – rendezése mellett a lelkipásztori körútjai tették mozgalmassá és változatossá. Európa számos nagyvárosán kívül felkereste az Egyesült Államokban, Kanadában, Dél-Afrikában, Ausztráliában és Dél-Amerikában élő „magyarjait”.

Érdekesség: Mindszenty két héttel halála előtt, 1975. április 21-én a venezuelai Caracas-ból pásztorlevelet intézett a nagyvilágon élő magyarokhoz: „Amióta 1971. szeptember 28-án el kellett hagynom nekem is hazámat, azóta kisebb-nagyobb megszakítással járom a világot és keresem az egész földgolyón szétszóródott magyarokat.”

TIPP: A Mindszentyneum főhomlokzatán Csehimindszent felirattal induló beton lamellákon felfedezheti az összes helyet, ahol egészen Fokvárosig Mindszenty József megfordult élete során!

Jó tudniJó tudni
Tárgyhagyaték
A bíboros tárgyhagyatékából ehhez az időszakhoz kapcsolódik a bécsi Pázmáneumban használt miseruhája, az amerikai városvezetőktől kapott különleges díszkulcs-gyűjteménye és a montreali magyaroktól kapott címeres nemzeti lobogója.

Kurátorunk, Nemesné Dr. Kis Tímea kedvence:

A számomra legkedvesebb tárgyak egyszerűségükkel tűnnek ki a tárlatban láthatók közül: ezek a Bucsis Gyula emigrációba kényszerült zalaegerszegi gimnáziumi tanár által 1960-ban Bécsben Mindszentyről írott gépelt visszaemlékezés, illetve Csonka Emil A száműzött bíboros című kötetének másolata, mely Panágl Jenő tornyiszentmiklósi plébános hagyatékából került elő. Utóbbi Emilio Vasari: Cardinalis relegatus címmel, a tartalmát jól titkolva kapott helyet az atya könyvespolcán. Mindkét mű megrendítő emléke annak, hogy a zalai hívek az államhatalom minden igyekezete ellenére sem felejtkeztek meg Mindszentyről.

KedvencünkKedvencünk
Díszkulcs gyűjtemény
A bíboros tárgy hagyatékából az amerikai városvezetőktől kapott különleges díszkulcs-gyűjteménye (többek között: New York, Cleveland, San Francisco).

Kiállítás témakörei

Ez is érdekelhet

Állandó kiállítás Téglától templomig
Első dokumentum EgerszegrőlXIV. századi feltárás

Téglától templomig

egész évben
Mindszentyneum ZárvaNyitás holnap: 10:00 hétfő, vasárnap - zárva kedd - péntek - 10:00-18:00 szombat - 18:00-00:00
2 óra
Interaktív tárlat a Mindszentyneum alatt feltárt téglaépítő kemencékből, várrészletekből és Zala megye egyházi emlékeiből, érdekes történeteiből áll össze.
Állandó kiállítás A város társadalmának
Falusiak a gyárakbaII. Világháború utánIparosodás

A város társadalmának "szocialista átalakulása"

egész évben
Göcseji Múzeum ZárvaNyitás holnap: 10:00 hétfő, vasárnap - zárva kedd - péntek - 10:00-18:00 szombat - 18:00-00:00
20 perc
A II. világháborút követően a város a szocialista iparosodást tűzte ki célul, amelyhez a munkaerőt a földvesztett falusiak adták.