Kiállítás

Mindszenty József bíboros életútja

Látogathatóegész évben HelyszínMindszentyneum Ma nyitvaZárás : 18:00 hétfő - zárva kedd - vasárnap - 10:00-18:00 Látogatási idő2,5 óra A kiállítás bemutatja a főpap munkásságát, meghurcolását, börtönéveit, vatikáni- és misszionáriusi világjáró éveit is, valamint halála utáni magasztalását.
1892-2023ÉlethivatásKálváriaSzentté avatási kérelemVilágjáró lelki pásztor

A Mindszenty József bíboros életútja kiállítás legfőbb célja és üzenete bemutatni Mindszenty József személyét, a 20. század magyar történelmének és egyháztörténetének egyik legmeghatározóbb, ikonikus alakját, akinek áldozatvállalását az elmúlt évtizedek politikai beágyazottságának függvényében meglehetősen változatosan értékelték.

A tárlattal ezt a rendszerváltás előtti és körüli egysíkúbb, elvont kategóriákban gondolkodó Mindszenty-kánont szeretnénk árnyalni; a főpap történeti szerepvállalásának sokrétű érzékeltetésén túl tehát az EMBER bemutatására is fókuszálunk. Mindszenty nem csupán az elmúlt évszázad képviselője –a fiatalabb generációkat is éppúgy megszólíthatja.

„Szeretet hoztam ide is” – Mindszenty József

Mindszenty József életútját, illetve tiszteletét a legkorszerűbb egyedi installációs eszközökkel és technikai háttérrel tárjuk a látogatók elé. A kiállítás kevésbé tárgy-, mint inkább élményközpontú; célja, hogy a megfelelő mélységű információ-átadáson túl a látogatót további egyéni kutatásra, olvasásra sarkallja életkortól és iskolázottságtól függetlenül.

Mivel a kiállítás több – egymástól részben eltérő igényszintű és tudású – generációt szólít meg, a multimédiás tartalmak is ehhez igazodnak: egy fiatalosabb, lendületesebb tudásanyagot, valamint elmélyültebb, gazdagabb bázisú, esetleges problémafelvetéseket is tartalmazó információegységeket egyaránt magukban foglalnak.

TippMindszenty 1956-s beszéde
Miután Mindszenty-t 8 év rabság után az 1956-os Szabadságharc forradalmárai szabadon engedték, rádióbeszédet mondott. Ezt az eredeti hanganyagot is meghallgathatod a kiállításon.

A kiállítás felépítése

A Mindszentyneumban egy teljes szintet szenteltek a névadó Mindszenty életútját feldolgozó kiállításnak, azon belül is 5 különböző szakaszt különítenek el.

Az Élethivatás című résszel betekintést nyerhetünk az érsek gyerekkorába, tanulmányaiba, illetve papi hivatása korai éveibe, majd zalaegerszegi 25 éves szolgálata legkiemelkedőbb szociális, építészeti és kulturális életre gyakorol hatásait ismerhetjük meg. Megtudhatjuk továbbá, hogyan kötődött szülőfalujához, amelynek tiszteletére még a nevét is megváltoztatta.

A következő térben a II. Világháborút végétől, 1944-től, az 1948-as letartóztatásáig tartó velős életszakaszába nyerünk betekintést, amely igen szélsőséges élményekkel tarkította életét
Papi hivatásának legnagyobb elismeréseit kapja ekkor, mellette viszont nyilas fogságba kerül, rövid időre, majd hároméves érseki tisztsége letartóztatással zárul.

A harmadik helyszínen a 8 éves rabság éveiről tudhatunk meg érdekes információkat a letartóztatásának körülményeitől a szabadulásáig.

Tovább haladva élete utolsó szakaszáról tehetünk tanúbizonyságot. Az 1956-os szabadságharc idején kiengedik a börtönből, de néhány nappal később újra menekülnie kell. A budapesti amerikai nagykövetség befogadja, ahol újabb 15 év bezártságban kell élnie, igaz kellemes körülmények között. Végül emigrál és világjáró lelkipásztorként tölti haláláig tartó utolsó 3 évét.

Interaktív kiállítás

Gyere el és interaktív kiállításunk segítségével tudj meg még többet Mindszenty József munkásságáról. Kedvcsinálóként olvasd el, milyen érdekességeket rejtenek a termek!

Kiállítás témakörei

Kérdésed van?

Mindszenty József bíboros életútja
Szaknyéri Tünde kommunikációs osztályvezető Mindszentyneum

Ez is érdekelhet

Állandó kiállítás Téglától templomig
Első dokumentum EgerszegrőlXIV. századi feltárás

Téglától templomig

egész évben
Mindszentyneum Ma nyitvaZárás : 18:00 hétfő - zárva kedd - vasárnap - 10:00-18:00
2 óra
Interaktív tárlat a Mindszentyneum alatt feltárt téglaépítő kemencékből, várrészletekből és Zala megye egyházi emlékeiből, érdekes történeteiből áll össze.
Állandó kiállítás A város társadalmának
Falusiak a gyárakbaII. Világháború utánIparosodás

A város társadalmának "szocialista átalakulása"

egész évben
Göcseji Múzeum Ma nyitvaZárás : 18:00 hétfő, szerda - zárva kedd, csütörtök - vasárnap - 10:00-18:00
20 perc
A II. világháborút követően a város a szocialista iparosodást tűzte ki célul, amelyhez a munkaerőt a földvesztett falusiak adták.