Kiállítás

Élethivatás

Látogathatóegész évben HelyszínMindszentyneum ZárvaNyitás holnap: 10:00 hétfő, vasárnap - zárva kedd - péntek - 10:00-18:00 szombat - 18:00-00:00 KiállításMindszenty József bíboros életútja A kiállítás bevezetőjeként Mindszenty papi pályájának termékeny zalaegerszegi évtizedeiről és szülőfaluja iránti kötődéséről tudhatunk meg számos érdekességet.
1892-1944NévválasztásZalaegerszeg szolgálatában

Az Élethivatás – Pannonia Sacra térszakaszban Mindszenty József gyermekéveit, tanulmányait, felszentelését, illetve zalaegerszegi apátplébánosi működését mutatjuk be.

Sok mindent megtudni itt a szülőfaluja iránt érzett kötelékéről, tanulmányairól. és holtig tartó papi hivatásának két világháború közötti, hitéletet, építkezéseket, szociális támogatásokat és kulturális élet fellendítését tekintve is rendkívül termékeny zalaegerszegi évtizedeiről.

Keresztelőkút Mindszentről

A terem közepén a szülői ház kertjének földjéből tömörített, közel egy tonna súlyú jelképes keresztelőkút Mindszenty József megkeresztelését és pappá szentelését idézi. Szülőfaluja néprajzi gyűjtéséből származik az itt felhangzó két ősi ének: a Mindenszentek és a loretói Szűz Mária-litánia felvétele.

Jó tudniJó tudni
Keresztelőkút a szülői ház földjéből
A két kézfej az áldó, osztó, szerető, krizmával felkent papi tenyeret szimbolizálja, és arra emlékeztet, amikor 1915-ben Mindszenty atya kezét pappá szentelésekor megkenték szent olajjal.

Névváltozás: Pehmről Mindszenty-re

A későbbi bíboros szülőfaluja iránti szeretetét mutatja, hogy 1942-ben vezetéknevét Pehmről Mindszentyre magyarosította.

TippSelfie Pehm Józseffel
Készíts selfiet a kis Pehm Józseffel! A falon keresd meg Pehm József egyetlen gyermekkori fényképét és aláírását, valamint érettségi tablóképét.

A Zalaegerszegtől 30 km-re lévő Csehimindszenten érdemes megtekinteni Mindszenty József szülőházát és az abban lévő kiállítást, melyet nagy büszkeséggel mutat be Fukszberger Imre (Mindszenty József Anna húgának unokája), aki 1990 óta polgármestere a falunak. Rendszeresen tartanak Mindszenty-miséket, programokat és zarándoklatokat, ahol megemlékeznek a bíborosról.

Miseruha

Aranyhímzésű 19. századi miseruha. Előrészén Mária Magdolna látható. Ezt az öltözéket Mindszenty József nemcsak mint plébános viselte nagyobb ünnepeken, de hercegprímásként is a Boldogasszony éve keretében rendezett zalaegerszegi Mária Napok alkalmával, 1948. szeptember 8-án.

TippSzép motívum a miseruhán
A miseruha hátoldalán egy szép Gyümölcsoltó Boldogasszony, az Angyali üdvözlet Szűz Mária-ábrázolása rejtőzik, ez a kiállítás Visual guide-jában látható.

A mi kedvencünk: Zalaegerszegi 25 év

A hirdetőoszlopon a Mindszenty József által szerkesztett Zalamegyei Ujság válogatott oldalai láthatóak. Mindszenty városépítő tevékenysége ma is meghatározza Zalaegerszeg városképét. A vázlatos térképen szerepelnek a hozzá kötődő épületek: a kibővített plébánia, a Jézus Szíve ferences templom és rendház, valamint a Notre Dame iskolakomplexum. Munkája eredményeként tizenhat új lelkészség és több iskola kezdte meg működését. Az ide került fiatal papok sorsát atyai szeretettel kísérte, templomaik felszereléséhez tevőlegesen is hozzájárult.

KedvencünkKedvencünk
A Zalamegyei Újság cikkei
Böngésszen az érintőképernyőn a Zalamegyei Ujság cikkei között, ahol még több érdekességet talál a város két világháború közötti életéről.

Kiállítás témakörei

Ez is érdekelhet

Állandó kiállítás Téglától templomig
Első dokumentum EgerszegrőlXIV. századi feltárás

Téglától templomig

egész évben
Mindszentyneum ZárvaNyitás holnap: 10:00 hétfő, vasárnap - zárva kedd - péntek - 10:00-18:00 szombat - 18:00-00:00
2 óra
Interaktív tárlat a Mindszentyneum alatt feltárt téglaépítő kemencékből, várrészletekből és Zala megye egyházi emlékeiből, érdekes történeteiből áll össze.
Állandó kiállítás A város társadalmának
Falusiak a gyárakbaII. Világháború utánIparosodás

A város társadalmának "szocialista átalakulása"

egész évben
Göcseji Múzeum ZárvaNyitás holnap: 10:00 hétfő, vasárnap - zárva kedd - péntek - 10:00-18:00 szombat - 18:00-00:00
20 perc
A II. világháborút követően a város a szocialista iparosodást tűzte ki célul, amelyhez a munkaerőt a földvesztett falusiak adták.