Kiállítás

Életáldozat

Látogathatóegész évben HelyszínMindszentyneum ZárvaNyitás holnap: 10:00 hétfő, vasárnap - zárva kedd - péntek - 10:00-18:00 szombat - 18:00-00:00 KiállításMindszenty József bíboros életútja A kiállítás leghangsúlyosabb része Mindszenty József kálváriáját mutatja be a letartóztatásától, a vallatásán- és koncepciós perén át a börtönévek végéig.
1948-1956BörtönévekKoncepciós perLetartóztatás

Az Életáldozat – Devictus vincit terem, benne a Mindszenty térrel, a kiállítás leghangsúlyosabb része Mindszenty József 1948. évi letartóztatását, vallatását, koncepciós perét, illetve fegyházbüntetését mutatja be.

A térforma nem véletlen: a kör a római Santo Stefano Rotondora utal, mely a főpap tituláris címtemploma volt.

A kálvária 8 éve: letartóztatás, fogház, betegség

Mindszentyt 1948. december 26-án vették őrizetbe és azonnal Budapestre, az Andrássy utca 60-ba vitték, ahol összesen 39 napot töltött el nagy megpróbáltatások közepette, mivel erőszakkal próbálták rávenni a hamis vallomások megtételére.

Kirakatper

Az 1949. február 3-án kezdődött koncepciós perben Mindszentyt életfogytiglani fegyházra, hat társát szintén életfogytiglanra vagy több évig tartó fegyházbüntetésre ítélték. Az ítélethirdetést követően Mindszenty évekig raboskodott a budapesti Gyűjtőfogház egyik magánzárkájában.

A tárgyalást idéző oldalsó kis teremben nézzen bele abba a videómontázsba, melyet a Mindszenty-per propagandacélokat szolgáló fényképeiből, sajtó- és hanganyagaiból állítottunk össze. A kirakatper napjaiban a vatikáni Szent Péter téren XII. Piusz pápa hívására tömegek álltak ki a bíboros személye és az egyház szabadsága mellett. A világ számos más pontján is tüntettek Mindszenty József törvénytelen elítélése ellen.

Mindszenty József ítélethirdetés előtt, az „utolsó szó jogán” mondott teljes beszédét a Visual Guideunkban hamarosan elolvashatja.

Börtönévek

KedvencünkKedvencünk
Conti utcai börtön priccs
A Mindszenty körtér másik kiszögellése a hírhedt Conti utcai ávós börtön celláját idézi, a priccs az ott megmaradt kevés eredeti berendezés egyike, mely különleges értéket mutat meg.

A Mindszenty körtér másik kiszögellése a hírhedt Conti utcai ávós börtön celláját idézi, a priccs az ott megmaradt kevés eredeti berendezés egyike. A bíboros egyre súlyosabb betegségei miatt 1954-ben rabkórházba, majd 1955 nyarától szigorú házi őrizetbe került először a Baranya megyei Püspökszentlászlóra, később a Nógrád megyei Felsőpeténybe.

Az embertelen körülmények és bánásmód következtében testsúlyának majdnem a felét elveszítette és életre szóló súlyos szív- és tüdőbetegségeket szerzett. Lelki élete és istenkapcsolata viszont sokat gazdagodott és mélyült.

A két ostya a cellában, ami egy olyan érdekes és különleges eseményre utal, melyet csak a 21. század első éveiben vált ismertté az olasz és magyar katolikus hívők körében. Amikor 9 hónapon át megtiltották Mindszenty számára a szentmise bemutatásának lehetőségét, Pietrelcinai Szent Pio atya titokzatos módon megjelent a cellájában a magával hozott misefelszereléssel és együtt miséztek. Pio atya megjelenésére utal a cellaasztalon elhelyezett két fehér papi ostya.

Ajánló: A Magyarországi Mindszenty Alapítvány évente több alkalommal szervez vezetéssel egybekötött látogatást az egyébként elzárt budapesti volt Conti utcai börtönben.

Mindszenty tér

A kör alakú Mindszenty tér az egész kiállítás szíve és gerince, mely össze is köti az I. és a II. emeleti kiállításokat, bennük sok üldözött ember és Mindszenty bíboros sorsát.

Kovács Gergely, kurátor így ír a hely atmoszférájáról:

„Mindszenty bíboros szobra befelé tekint, ezért nem lehet a szemébe nézni. Ez a különleges körtér, melyet e világszínvonalú szobor köré terveztünk a kiállításrendezés hétéves munkájából a legnehezebb és legizgalmasabb feladat volt. A célunk az volt, hogy itt ne csak lássuk Mindszenty bíborost, hanem együtt érezhessünk vele, lélekben átélhessük, amit ő átélt: élete legnagyobb mélységét és magasságát…”

Jó tudniJó tudni
Mindszenty tér
Ez a kiállítótér formailag Mindszenty József római bíborosi címtemplomát, a magyar emlékekben gazdag Santo Stefano Rotondo-bazilikát, a Kerek Szent István-templomot idézi.

Ez a tér az ő vértelen vértanúságának állít emléket, amire XII. Piusz pápa már előre utalt, amikor a bíborossá avatásakor így fogalmazott:

„A 32 [új bíboros] közül te leszel az első, akinek vállalnod kell a bíbor színnel jelzett vértanúságot.”

Olvassa el a bíboros személyes kálváriáját, az Emlékirataiból vett önfeltáró idézetekkel körbe a teremben!

Mindszenty József szobra

A tér közepén Rieger Tibor szobrászművész máriaremetei kegytemplom előtt álló életnagyságú Mindszenty-szobor gipszmintája látható, az aranyló fénykörben hallhatjuk a bíboros kirakatperében az „utolsó szó jogán” elmondott beszédéből egy részletet, amit a padlón arany betűkkel olvashatunk.

Ajánló: 2023. február 27. és május 31. között a Mindszentyneum gipszszobra volt a mintája az első Mindszenty-márványszobornak is, mely Fatimába készült a bíboros és az 1956-os szabadságharc emlékére létesült Magyar Kálvária elejére. Ha Fatimában jár, ne felejtse el felkeresni!

Jó tudniJó tudni
Mindszenty szobor
Azok a szobrok, amelyek életnagyságúnak látszanak, valójában kicsit nagyobbak, mint akit megjelenítenek, egészen pontosan az alak 1/5-ével. Ezt a méretkülönbséget itt testközelből is kipróbálhatjuk.

Kiállítás témakörei

Ez is érdekelhet

Állandó kiállítás Téglától templomig
Első dokumentum EgerszegrőlXIV. századi feltárás

Téglától templomig

egész évben
Mindszentyneum ZárvaNyitás holnap: 10:00 hétfő, vasárnap - zárva kedd - péntek - 10:00-18:00 szombat - 18:00-00:00
2 óra
Interaktív tárlat a Mindszentyneum alatt feltárt téglaépítő kemencékből, várrészletekből és Zala megye egyházi emlékeiből, érdekes történeteiből áll össze.
Állandó kiállítás A város társadalmának
Falusiak a gyárakbaII. Világháború utánIparosodás

A város társadalmának "szocialista átalakulása"

egész évben
Göcseji Múzeum ZárvaNyitás holnap: 10:00 hétfő, vasárnap - zárva kedd - péntek - 10:00-18:00 szombat - 18:00-00:00
20 perc
A II. világháborút követően a város a szocialista iparosodást tűzte ki célul, amelyhez a munkaerőt a földvesztett falusiak adták.