Kiállítás

15 év “félrabság”

Látogathatóegész évben HelyszínMindszentyneum Ma nyitvaZárás : 18:00 hétfő - zárva kedd - vasárnap - 10:00-18:00 KiállításMindszenty József bíboros életútja 1956. november 4-én Mindszenty egy hirtelen ötlet hatására az amerikai nagykövetségre menekült. Ebből a néhány naposnak hitt ottlétből 15 év "félrabság" lett.
15 év a nagykövetségen1956-1971

Mindszenty bíboros, amikor az orosz csapatok 1956. november 4-én reggel körbevették az Országház épületét, ahová előzőleg őt is behívták, hirtelen javaslatra a közeli amerikai követségre menekült. Ebből a néhány naposnak hitt menedékből közel tizenöt évig tartó kényszertartózkodás , „félrabság” lett.

A bíborost köszöntő színes levelezőlapok az első hetekben elárasztották a követségi postát. A külvilággal való kapcsolattartás lehetőségei azonban gyorsan szűkültek. Az amerikai követ a harmadik emeleten saját irodai részét – két szobát és egy fürdőszobát – bocsátott a bíboros rendelkezésére.

Nagykövetségi asztal

Amikor november 4-én reggel az orosz megszálló csapatok körülvették az Országházat, Mindszenty bíboros is az épületben tartózkodott. Amikor látta, hogy Budára már nem tud biztonságosan visszatérni, ottlévők javaslatára a közeli amerikai követségre menekült. Ebből a néhány naposnak hitt menedékből közel tizenöt évig tartó kényszertartózkodás lett. Az egyik követségi asztal az első naptól kezdve oltáraként szolgált, ezt láthatja itt a falfülkében, rajta egy feszülettel és oltárterítővel.

KedvencünkKedvencünk
A nagykövetségi asztal története
A nagykövetségi asztal kalandos történetét és további érdekes információkat rendszeres tárlatvezetéseink alkalmával osztunk meg a kedves látogatókkal!

A vatikáni fogadtatás

A bíboros VI. Pál pápa hívására elhagyta Magyarországot és először Rómába vezetett az útja. Ez az enteriőr azt a lakótornyot idézi, amely Mindszenty bíboros ideiglenes lakhelye volt szűk egy hónapos vatikáni tartózkodása alatt 1971 őszén.

A Vatikánban Mindszenty bíborost a Szentatya személyesen fogadta, a Sixtus-kápolnában vele együtt misézett.

Jó tudniJó tudni
VI. Pál pápa ajándékai
A Szentatya egyik mellkeresztje és gyűrűje után az itt látható bíborosi köpenyét is Mindszenty bíborosnak ajándékozta.

Kiállítás témakörei

Kérdésed van?

15 év “félrabság”
Pécsi Júlia konferenciaszervező Mindszentyneum

Ez is érdekelhet

Állandó kiállítás Téglától templomig
Első dokumentum EgerszegrőlXIV. századi feltárás

Téglától templomig

egész évben
Mindszentyneum Ma nyitvaZárás : 18:00 hétfő - zárva kedd - vasárnap - 10:00-18:00
2 óra
Interaktív tárlat a Mindszentyneum alatt feltárt téglaépítő kemencékből, várrészletekből és Zala megye egyházi emlékeiből, érdekes történeteiből áll össze.
Állandó kiállítás A város társadalmának
Falusiak a gyárakbaII. Világháború utánIparosodás

A város társadalmának "szocialista átalakulása"

egész évben
Göcseji Múzeum Ma nyitvaZárás : 18:00 hétfő, szerda - zárva kedd, csütörtök - vasárnap - 10:00-18:00
20 perc
A II. világháborút követően a város a szocialista iparosodást tűzte ki célul, amelyhez a munkaerőt a földvesztett falusiak adták.