Kiállítás

Az órák bűvöletében - Válogatás Preisz József órásmester gyűjteményéből

Látogathatóegész évben HelyszínGöcseji Múzeum Ma nyitvaZárás : 18:00 hétfő, szerda - zárva kedd, csütörtök - vasárnap - 10:00-18:00 Látogatási idő45 perc 400 különleges óra az 1600-as évektől napjainkig az ikonikus zalaegerszegi órásmester gyűjteményéből.
1600-tól napjainkigGyűjteményÓratörténetPreisz József

Az órák bűvöletében címmel nyílt meg legújabb állandó kiállításunk Preisz József zalaegerszegi órásmesternek köszönhetően. A mester meghatározó, ikonikus tagja a városnak, számos rendezvényen találkozhatunk vele, ő javítja az időnként karbantartásra szoruló Mária Magdolna Plébániatemplom óraszerkezetét, de a Hevesi Sándor Színház előtti földönjáró toronyóra ötlete és megvalósítása is az ő nevéhez kötődik.

Régi nagy álma volt, hogy a páratlan, hat évtizeden át gyűjtött órái méltó helyre kerüljenek, hiszen a becses műtárgyak között vannak igazi ritkaságok is.

Az órák bűvöletében gyűjtemény

Preisz József az első órát még fiatalon, inaskorában kapta a mesterétől, azóta gyűjti az értékes műtárgyakat. A kiállításban szereplő legkorábbi óra az 1600-as évekből való, de láthatunk visszafelé járó faliórát, különleges álló- és kandallóórát, vannak olyan darabok, amelyeket vásárolt és vannak, amelyeket ajándékba kapott a gyűjtő.

Némelyik darabhoz hihetetlen történetek kapcsolódnak: az egyik vitrinben olyan zsebóra látható, ami a mellzsebben tartva megmentette a tulajdonosa életét a Nagyháborúban.

A négyszáz darabos kollekció számos karórát, zsebórát, fali- és állóórát tartalmaz. Ahogy a megnyitón a város polgármestere fogalmazott, a gyűjtemény a múltról szól, a jelenben tekinthető meg és a jövőnek készült.

Az órák bűvöletében – Válogatás Preisz József órásmester gyűjteményéből című tárlat ezentúl a zalaegerszegi Göcseji Múzeum nyitvatartási idejében a földszinti kiállítótérben megtekinthető.

Órák és történetek

A gyűjtemény darabjai sok esetben egy emlékezetes történethez kötődnek. Kedvcsinálóként kiemeltünk néhányat közülük.

Óra az 1978-as világbajnokságról

Nagyon szép aranyozott karóra, amit Preisz József barátjától, a 37 szeres labdarúgó válogatott Kereki Zoltán csapatkapitánytól kapott ajándékba. Az 1978- as labdarúgó világ-
bajnokságról hozta neki.

Barokk stílusú cári orosz óra

Győrből hazafelé egy faluban megállt Preisz József, mert meglátott egy kirakódóvásárt. Kis kosarat szeretett volna venni. Ekkor megpillantotta ezt a gyönyörű szép órát tükörrel együtt. Megkérdezte mibe kerül. Abban a pillanatban tudta hogy fogalma sincs az eladónak milyen érték van nála.Természetesen kifizette és egyből 2-es fokozatba kapcsolt az autóban nehogy utána jöjjön.

Biedermeier keretű óra

Az 1800-as évek elejéből származik. Az óra szerkezete és kerete is romokban hevert. Nagyon hálás Horváth Imrének a Göcseji Múzeum főrestaurátorának, ugyanis ő állította vissza az órát eredeti állapotába.

Első javított POBEDA óra 1963 -ból

Preisz József mesterétől kapta ajándékba. Kezébe adott egy órát, hogy javítsa meg, olyan jól sikerült, hogy odaadta ajándékba. Félretette és ezzel kezdődött az órák gyűjtése.

Az óra visszafele jár, de pontosan

1994-ben Izraelben volt, ott pillantott meg egy visszafelé járó órát. Gondolta, ha ott meg tudták csinálni, akkor ő is képes rá. A gyűjteményben található visszafelé járó óra tulajdonképpen az ő keze munkája. Barátai sokszor kérdezik, hogy mitől jár visszafelé? Válasz: „Meg kell fordítani az elemet benne! ” 🙂

Életmentő zsebóra a I. Világháborúból

Egyszer megkereste a Preisz urat egy idős hölgy, hogy szeretne elajándékozni neki egy órát, mert Ő biztosan megőrzi. Az I. Világháborúban ez az óra megmentette a férje életét. A felső kabátzsebében volt, ott érte a szilánk, amit az óra számlapja fogott fel.

Puskás Ferenc, Öcsi 2 db Doxa órája

Az igazán érdekes, hogy hogyan jutott a két óra az országba az 50-es években. Öcsiék hazafelé a válogatott meccsekről majdnem mindig Bécset ejtették útba. A Maria Hilfer Strassen bevásároltak és egy 5-ös fűzős futball labdába rejtették az órákat vagy amit épp vásároltak. A határon a vámos felszólította: „Puskás elvtárs dekázzon!” – és fölmutatott az órákkal megtöltött futball labdára. Válasz: „Sajnos nem tudok,el vagyok fáradva! válaszolta” – elnézték neki…

Kérdésed van?

Az órák bűvöletében - Válogatás Preisz József órásmester gyűjteményéből
Klinger László közönségkapcsolati osztályvezető Göcseji Múzeum

Ez is érdekelhet

Állandó kiállítás Németh János kerámiái
1958-2016Kossuth díjas keramikusÖrök zalaiVilágjáró

Németh János kerámiái

egész évben
Göcseji Múzeum Ma nyitvaZárás : 18:00 hétfő, szerda - zárva kedd, csütörtök - vasárnap - 10:00-18:00
1 óra
Az 1934-ben született keramikus, Németh János bejárta a világot, Kossuth díjjal és számtalan elismeréssel bír, de örök zalai marad.
Állandó kiállítás Az elhivatottság mozaikjai - Fekete György művészete
A Nemzet MűvészeMozaikok az élete végérőlXXI. század

Az elhivatottság mozaikjai - Fekete György művészete

egész évben
Göcseji Múzeum Ma nyitvaZárás : 18:00 hétfő, szerda - zárva kedd, csütörtök - vasárnap - 10:00-18:00
1 óra
A Fekete György művészete kiállítás a Nemzet Művészének utolsó bő évtizedében készült mozaikjaira fókuszál, rengeteg mondanivalóval, utalással világnézetére.
Állandó kiállítás Kisfaludi Strobl Zsigmond emlékkiállítása
A budapesti SzabadságszoborKeleti meghívásokNyugati ismertségXX. század

Kisfaludi Strobl Zsigmond emlékkiállítása

egész évben
Göcseji Múzeum Ma nyitvaZárás : 18:00 hétfő, szerda - zárva kedd, csütörtök - vasárnap - 10:00-18:00
1 óra
Kisfaludi Strobl Zsigmond emlékkiállítása lehetőséget nyújt arra, hogy a budapesti Szabadságszobor mellett az élete további nagy műveivel is megismerkedhessünk.