Kiállítás

...Zalaegerszegen, 100 évvel ezelőtt, nem volt egyszerű. Ezt a világot mutatjuk be 9 bátor nő sikeres, de korántsem könnyű életútján keresztül.

A Nőnek lenni akkor… kiállítás segítségével betekintést nyerhetünk a száz évvel ezelőtti Zalaegerszeg mindennapjaiba néhány különleges nő szemüvegén keresztül, akik már akkoriban is mertek kitűnni nőtársaik közül.

Megtudhatjuk, hogy ez a néhány bátor nő milyen nehézségek árán tudott érvényesülni és karriert építeni egy olyan korban, ahol a nők még másodrendű tagjai voltak csak a társadalomnak.

Nőnek lenni Zalaegerszegen

Az elmúlt évszázadok férfiak dominálta világában mindig voltak olyan lányok, asszonyok, akik a nekik szánt szerepből kitörve, sikeresek lettek, hírnevet szereztek maguknak, közülük azonban kevesek nevét őrizte meg az emlékezet. Így volt ez városunkban is.

A kiállításban kilenc olyan asszony életét ismerheti meg a látogató, akik kiemelkedtek társaik közül, nem férjük vagy családjuk által boldogultak, hanem kenyérkereső foglalkozást űzve lettek megbecsült tagjai Zalaegerszeg, Zala megye társadalmának. Szerepvállalásukkal, hivatásukkal hozzájárultak a helyi közösség életének jobbításához, gazdagításához. Vannak köztük művészek, pedagógusok, egészségügyben dolgozók, de vállalkozó és földbirtokos asszony is.

Reméljük, látogatóinknak izgalmas lesz megismerni a nők száz évvel korábbi lehetőségeit, és elgondolkodni mennyit változott a világ.