Blog

Műtárgyak síkban és térben - tárlatvezetések a Göcseji Múzeumban

Dátum2024.08.02. Olvasási idő3 perc Rendhagyó tárlatvezetések a Göcseji Múzeum Rejtőzködő kincsek című időszaki kiállításában.
FestészetTárlatvezetés

Rejtőzködő kincsek címmel nyílt meg a nyár elején a Göcseji Múzeumban az az időszaki kiállítás, amely egy magángyűjtő anyagát mutatja be a közönségnek. Ahogyan minden jelentős gyűjtemény, a bemutatott kollekció is tükrözi tulajdonosának ízlésvilágát. Mivel a gyűjtő inkognitót kért, mi ezt tiszteletben tartjuk, ettől függetlenül érezzük a nyomást az érdeklődők részéről, hogy sokan szeretnének további részletet megtudni a festmények történetéről és a gyűjteménybe kerüléséről.

Júliusban Műtárgyak síkban és térben alcímet viselő kísérőprogrammal vártuk a közönséget. Az alapötlet a festmények szemléje során fogalmazódott meg. Észrevettük, hogy a bemutatott huszonnyolc kép közül számos olyan került a termek falára, amelyek valamilyen tárgyakat láttatnak. Legyen az teáscsésze, könyv vagy ékszer, a Göcseji Múzeum gyűjteménye is tele van értékesebbnél értékesebb műtárgyakkal. Miért ne játszanánk el azzal a gondolattal, hogy a megfestett tárgyak kilépnek a síkból a térbe, felfedve igazi bájukat. A múzeum gyűjteménykezelője készséggel állt rendelkezésre, s nagyon hamar összeállt az a kollekció, amelyet a közönség elé tárhattunk.

A különleges tárlatvezetésekre sokan eljöttek, ahol Szényi Krisztina rajzpedagógus, a múzeum kommunikációs munkatársa a festményekről és az alkotókról mesélt izgalmas történeteket, Kiss Nóra néprajzkutató pedig a karnyújtásnyira lévő, térbe kilépett múzeumi műtárgyakról osztott meg titkokat. A kiállítás két kivételes értékű darabja kétségkívül azok a Munkácsy Mihály alkotások, amelyekhez egy-egy műtárgyat sikerült társítani. A Férfiképmás című alkotáshoz, amely a fiatal festőművészt, Karlovszky Bertalant ábrázolja, egy selyembélésű díszdobozban lévő keményített állógallért helyeztünk a posztamensre. Munkácsy másik festménye a Délutáni látogatás című olajfestmény vázlata, amely a Magyar Nemzeti Galériában látható. Az alkotás egy bájos szalonrészletet jelenít meg, ahol a vendéglátó hölgyek éppen teáznak a meghívott arisztokrata társasággal. Az enteriőrben szépen megterített szalonasztalt, bársony drapériafüggönyt, kandalló fölé elhelyezett díszes keretű tükröt látunk, csinos lámpák, zöld szobanövények és büsztök mindenhol. Erről az akvarellképről egy mutatós teakiöntő és két teáscsésze lépett ki a térbe, a női vendégeink legnagyobb örömére.

Augusztusban további kísérőprogramokkal jelentkezünk, borkóstolással egybekötött tárlatvezetésekre invitáljuk a közönséget augusztus 7-én és 28-án.

Kérdésed van?

Műtárgyak síkban és térben - tárlatvezetések a Göcseji Múzeumban
Szényi Krisztina kommunikációs munkatárs Göcseji Múzeum

Ez is érdekelhet

Hír Rejtőzködő kincsek - Válogatás egy magángyűjtemény anyagából
FestészetKépzőművészet

Rejtőzködő kincsek - Válogatás egy magángyűjtemény anyagából

2024.06.19.
Göcseji Múzeum ZárvaNyitás: 10:00 hétfő - zárva kedd - vasárnap - 10:00-18:00
3 perc
Kiállításmegnyitó a Göcseji Múzeumban.