Kiállítás

Rejtőzködő kincsek - Válogatás egy képzőművészeti magángyűjtemény anyagából

Látogatható2024. 06. 19. - 08. 31. HelyszínGöcseji Múzeum hétfő - zárva kedd - vasárnap - 10:00-18:00 Látogatási idő40 perc Munkácsi, Czóbel, Kassák alkotásait is felvonultatja a zalaegerszegi magángyűjtemény anyagából nyílt tárlat.
Festészet

Rejtőzködő kincsek egy zalaegerszegi gyűjteményben

Ahogyan minden jelentős magángyűjtemény, a Göcseji Múzeumban bemutatott kollekció is határozott karakterrel bír. Tükrözi létrehozója gondolkodásmódját, érzés- és élményvilágát, művészeti érdeklődését. A gyűjtemény fő irányvonalát a klasszikus szépségeszményt kifejezésre juttató, tájfestészet remekei képviselik, melyekhez harmonikusan kapcsolódnak a más tematikát felvonultató alkotások is.

A kollekció kivételes értékű darabja Munkácsy Mihály két alkotása,

az egyik a francia arisztokrácia világát bemutató szalonábrázolás, a másik egy férfiportré. Mindkét alkotás hűen tükrözi a mester által jegyzett stílusjegyeket. De látható id. Markó Károly itáliai ihletésű tájképe, Brodszky Sándor Margit-szigeti parkrészlete és Czóbel Béla virágcsendélete is.

Az alkotások másik gerincét a második világháború utáni absztrakt képek alkotják. Kassák Lajos, a magyar avantgárd mintegy három évtizeden át legfontosabb személyisége, a nemzetközi modernizmus jelentős alakja három alkotása látható a tárlaton, ahogy Bálint Endre festő és grafikus emlékkép-töredékeinek néhány példánya és Kádár Béla késői dekoratív avantgárd szemléletét hordozó nőalakja.

Magángyűjtemények Magyarországon

Az első modern szellemiségű magángyűjtemények még az 1960-as és 1970-es években jöttek létre Magyarországon. A rendszerváltás után közel két évtizednek kellett eltelnie, míg a gyűjtemények egy olyan új generációja jelent meg hazánkban, akik értő szemmel, tudatos koncepció szerint válogattak és vásároltak képzőművészeti alkotásokat.

A zalaegerszegi magángyűjtemény anyagából rendezett kiállítást 2024. augusztus 31-ig várja a látogatókat.

Jegyek

Teljes árú: 2500 Ft/fő
Kedvezményes: 1250 Ft/fő

EGERSZEG KÁRTYÁVAL 20% kedvezmény érvényesíthető.

Kérdésed van?

Rejtőzködő kincsek - Válogatás egy képzőművészeti magángyűjtemény anyagából
Klinger László közönségkapcsolati osztályvezető Göcseji Múzeum