Hír

Rejtőzködő kincsek - Válogatás egy magángyűjtemény anyagából

Dátum2024.06.19. Olvasási idő3 perc Kiállításmegnyitó a Göcseji Múzeumban.
FestészetKépzőművészet

Egy zalai – névtelenséget kérő – magángyűjtő kollekciójából nyílt „Rejtőzködő kincsek” címmel időszaki kiállítás a Göcseji Múzeumban. Ahogyan minden jelentős magángyűjtemény, ez is határozott karakterrel bír. Tükrözi létrehozója gondolkodásmódját, érzés- és élményvilágát, művészeti érdeklődését.

A megnyitó ünnepségen Dr. Vadvári Tibor alpolgármester és Havasi Bálint, a Zalaegerszegi Múzeumok Igazgatóságának főigazgatója kitért a mecenatúra fontosságára és a világ múzeumainak közösségépítő szerepére. A bemutatott 28 festményről Dr. Kostyál László művészettörténész beszélt, aki néhány igen értékes alkotást ki is emelt.

A kollekció kivételes értékű darabja Munkácsy Mihály két alkotása

, az egyik a francia arisztokrácia világát bemutató szalonábrázolás, a másik egy férfiportré. Mindkét alkotás hűen tükrözi a mester által jegyzett stílusjegyeket. De látható id. Markó Károly itáliai ihletésű tájképe, Brodszky Sándor Margit-szigeti parkrészlete és Czóbel Béla virágcsendélete is.

Az alkotások másik gerincét a második világháború utáni absztrakt képek alkotják. Kassák Lajos, a magyar avantgárd mintegy három évtizeden át legfontosabb személyisége, a nemzetközi modernizmus jelentős alakja három alkotása látható a tárlaton, ahogy Bálint Endre festő és grafikus emlékkép-töredékeinek néhány példánya és Kádár Béla késői dekoratív avantgárd szemléletét hordozó nőalakja.

A nyár folyamán megtekinthető gyűjtemény augusztus 31-ig várja a közönséget a Göcseji Múzeumban, amihez több alkalommal tárlatvezetéseket és különleges programokat fűzünk. További érdekesség, hogy kombinált jegyet is válthat az érdeklődő, amivel két időszaki kiállítást is megtekinthet, az egyiket a Városi Hangverseny- és Kiállítóteremben (Tájak-Fények-Színek), a másikat a Göcseji Múzeumban (Rejtőzködő kincsek).

Kérdésed van?

Rejtőzködő kincsek - Válogatás egy magángyűjtemény anyagából
Szényi Krisztina kommunikációs munkatárs Göcseji Múzeum