Hír

Múzeumok Éjszakája Zalaegerszegen - Fociláz és kulturális kalandok

Dátum2024.06.23. Olvasási idő5 perc Sikeresen zárult a Múzeumok Éjszakája Zalaegerszegen.

Különleges alkalom volt az idei, ugyanis a Múzeumok éjszakája rendezvény a labdarúgó EB-hez igazítva a „Gólpassz” mottót kapta. E vezérszóhoz találták ki a kulturális szakemberek a programokat és ötletben szerencsére nem volt hiány.

A Göcseji Múzeumban „A mi mezünk, a mi Zalánk” címmel minikiállítás nyílt a ZTE labdarúgóinak 2024/25. évi szezonjának mezeiből, melynek mintázatát a göcseji fehérhímzés adta. Az egykori férfiviselet egyfajta modern értelmezése a múzeum néprajzkutatójának és a sportklub marketingeseinek közös munkáját dicséri. A megnyitót egy kerekasztalbeszélgetés követte, ahol a közönség ennek a projektnek a részleteiről hallott egy kis beszámolót. A rendezvényen tárlatvezetéseken, gyerekprogramokon, jó hangulatú koncerteken vehettek részt a látogatók. A szakmai előadások is a sport témát érintették. Megyeri Anna történész „A Sárkány utca bajnokai, a ZTE és riválisai a 20. század első felében” címmel, Erős Krisztina történész pedig „És mit sportoltak a nők a két világháború között?” címmel tartottak előadást. A múltból még Kisfaludi Strobl Zsigmond kétszeres Kossuth-díjas szobrászművész is a segítségünkre sietett, aki 1932-ben alkotott A labdarúgó című kisplasztikája az este látványeleme lett. A klasszikus szépség mestere című állandó kiállítás erre az egy éjszakára kibővült, eddig nem, vagy csak ritkán látott alkotásokat mutattunk meg a közönségnek. Álmodd újra Egerszeget! – ezzel a hívómondattal a fiatalabb generációt szólítottuk meg. Az intézmény pinceszintjén három témában kreatív foglalkozásokon lehetett részt venni, az elkészült alkotásokat a fiatalok az est folyamán egybegyúrták, amiből egy izgalmas közös produkció kerekedett ki.

Az új „Rejtőzködő kincsek” című időszaki tárlatnak nagy sikere volt. A magángyűjteményben 19. századi festőgéniuszaink egy-egy alkotása szerepel, de a második világháború utáni magyar alkotók népszerű művei is szép keresztmetszetet adnak a kor képzőművészetéről.

A szomszédos Mindszentyneum Mindszenty József Látogatóközpontban Zala Zalán, a ZTE kabalafigurája fogadott minden látogatót. A közönségtalálkozón jelenlegi és korábbi labdarúgókkal lehet találkozni és beszélgetni, de azt is megtudhatta a látogató, hogy vajon Mindszenty József szerette-e a focit és fiatalabb korábban sportolt-e valamit. A tárlatvezetések során pedig kitekintést kapott a közönség, vajon az érintett időben milyen sportesemények történtek a nagyvilágban.

A Göcseji Skanzenben egy orgonakoncerttel kezdődött az este, a nemrég felújított és a fatemplomban átadott Klügel orgonát Kiss Zsolt orgonaművész szólaltatta meg. A göcseji pajtában egész estés programmal készültek a szervezők, régi anekdoták, muzsikaszó és néptánc, kukoricás társasjáték, előadások és beszélgetések voltak a palettán. Kertészeti tanácsadásra is sor került, aki pedig megéhezett, megkóstolhatta a göcseji paraszai pörkölttortát. A pajtamoziban a Brazilok című magyar filmet nézhette meg a közönség, az éjszakát pedig a RockOnLelkek együttes koncertje zárta.

Kérdésed van?

Múzeumok Éjszakája Zalaegerszegen - Fociláz és kulturális kalandok
Szényi Krisztina kommunikációs munkatárs Göcseji Múzeum