A RÉGÉSZETI ESTÉK sorozatban DR. RITOÓK  ÁGNES (Magyar Nemzeti Múzeum) régésze tart előadást. Zalavár község határában különleges régészeti lelőhely van. Magukénak vallják magyarok, szlávok és németek – Magyarország és Európa […]

A RÉGÉSZETI ESTÉK sorozatban DR. RITOÓK  ÁGNES (Magyar Nemzeti Múzeum) régésze tart előadást.

Zalavár község határában különleges régészeti lelőhely van. Magukénak vallják magyarok, szlávok és németek – Magyarország és Európa is. Az egyetlen a Kárpát-medencében, ahol egy virágzó 9. századi központ, Mosaburg, azaz Mocsárvár örökébe a 11. század elején újabb központ lépett – Zalavár. Miért és hogyan használta fel Szent István állam és egyházszervező tevékenysége során a 9. századi előzményeket? Mi vezetett utóbb az ősi központ fokozatos hanyatlásához? Hogyan fonódik össze a zalavári központban megtestesülő örökségünk Európa kulturális hagyatékával? Az előadás – többek között ezekre a kérdésekre keresi a választ.

Az előadáson való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Kérjük regisztráljon a programra!

Ha nem tud személyesen eljönni, akkor az előadást https://youtu.be/28unqSfPGg0 linken online is követheti, majd visszanézheti a Göcseji Múzeum YouTube csatornáján.

Az előadás a Hungaricum pályázat 2022. (HUNG-2022/9698) támogatásával valósul meg.