1956 két meghatározó hőse: Mindszenty József hercegprímás és Nagy Imre mártír miniszterelnök.

1956 két meghatározó hőse: Mindszenty József hercegprímás és Nagy Imre mártír miniszterelnök.

Politikailag a lehető legmesszebb álltak egymástól. Személyiségük alapvető tulajdonságokban különbözött. Egyszerű származásuk és népközelségük mellett az egyetlen hasonlóság, hogy mindkettőjüknek két lánytestvére élte meg a felnőttkort.

Minden fenntartásuk, kölcsönös ellenérzésük és gyanakvásuk ellenére hogyan kapcsolódott össze a legitimista Mindszenty és a kommunista Nagy Imre sorsa? Milyen közéleti céljaik és eszményeik voltak? Hogyan váltak éppen ők ketten 1956 jelképes hőseivé? Mit üzenhet nekünk a hitvalló bíboros és a vértanú miniszterelnök történelmi találkozása?

Május 6. Mindszenty bíboros halálának évfordulója (1975; 1991. május 4-én volt az esztergomi újratemetése). 1958 és 1989. június 16. Nagy Imre kivégzésének és újratemetésének a napja, az 56-os vértanúk és a szovjet csapatok kivonulásának (1991) emléknapja. 

Kiállításaink főkurátorai Kovács Gergely okl. posztulátor és Soós Viktor Attila egyháztörténész a hozzánk érkező kérdések mentén segítenek közelebb kerülni a kor és a két történelmi személyiség megismeréséhez.

Jöjjön el és kapcsolódjon be rendhagyó és tabuk nélküli vitaestünkbe!

A rendezvényen való részévétel ingyenes.

Küldje el kérdéseit kurátoraink számára a forradalomról, kettejük kapcsolatáról és történelmi megítéléséről 2024.05.01-ig a rendezveny@mindszentyneum.hu email címre.