A Rubicon Intézet bemutatja: Mindszenty József életének legnehezebb szakasza következett be 1945 után, a kommunista diktatúra kiépítése, majd megvalósulása következtében. Mindszenty amíg lehetett aktívan védte az egyház állásait. Megtörésére a […]

A Rubicon Intézet bemutatja: Mindszenty József életének legnehezebb szakasza következett be 1945 után, a kommunista diktatúra kiépítése, majd megvalósulása következtében. Mindszenty amíg lehetett aktívan védte az egyház állásait. Megtörésére a kommunisták a letartóztatását választották, de 1956-ban kiszabadult, és a forradalomnak is reményt adott. Később az amerikai követségen és külföldön is a hithez való ragaszkodás példájává vált.
Mindszenty a kommunista diktatúra ellen egész életében aktívan védte az egyház állásait. Megtörésére a kommunisták a letartóztatását választották, de 1956-ban kiszabadult, és a forradalomnak is reményt adott.
Hogyan zajlott a Mindszenty-per?
Milyen következményekkel járt Mindszenty elítélése?
Milyen volt a békepapok és Mindszenty kapcsolata?
1956-ban Mindszenty politikai szerepvállalásának milyen lehetőségei voltak?
Miért nem hagyta el az amerikai követséget Mindszenty?
Hogyan alakult Mindszenty és a Szentszék kapcsolata?
Miért Ausztriát választotta Mindszenty az emigráció helyszínének?
Mit jelképezett Mindszenty újratemetése, hogyan illeszkedett ez a rendszerváltozás folyamatába?
Beszélgetőpartnerek:
– Balogh Margit – a Bölcsészettudományi Kutatóközpont általános főigazgató-helyettese, a BTK Történettudományi Intézet tudományos tanácsadója, osztályvezetője, a legteljesebb Mindszenty monográfia szerzője.
– Fejérdy András – a Bölcsészettudományi Kutatóközpont Történettudományi Intézetének igazgatóhelyettese, egyháztörténész.
A beszélgetést vezeti:
Kovács Örs – tudományos munkatárs, Rubicon Intézet.
Az eseményen való részvétel előzetes regisztrációhoz kötött.

Link a regisztrációhoz: https://mindszentyneum.hu/programok/1991/