Múzeumok Éjszakájának programja a Göcseji Skanzenben.

A Múzeumok Éjszakája minden évben az egyik leglátogatottabb múzeumi esemény szerte az országban, és határainkon túl is. A Göcseji Skanzen idén is izgalmas esemény kavalkáddal készül.

Programok

16.00-17.00

ZÖLDSZIGET- TERMÉSZETES ERŐ

A régi falusi embernek különleges kapcsolata volt a természettel. Ösztönösen vigyázott rá, hiszen a megélhetése, egészsége múlott ezen. Azt a sok tudást, tapasztalatot amit a korábbi évszázadok alatt összegyűjtött, nem szabad veszni hagyni. A program kiemelt céljának tekinti, hogy felhívja a figyelmet a kisközösségek
– jelen esetben kertészeti kapcsolódással – közös, tudásbankjában rejlő összetartó erő fontosságára.

KLÜGEL ORGONAKONCERT KISS ZSOLT ORGONAMŰVÉSSZEL

Különleges élményre várjuk Kedves Vendégeinket! Restaurált és újra hangolt Klügel orgonánkra ránézi is felemelő érzés, de amikor hangja betölti a Zalacsébi
fatemplomot, az igazán lenyűgöző élmény. Biztosak lehetünk benne, Kiss Zsolt orgonaművész kis-koncertje felejthetetlen közösségi élményt kínál.

18.00-20.00

GÖCSEJ PAJTA TÉR-PROGRAM

A VIII. Göcseji Dombérozó július 12-21.között, Göcsej apró falvainak, helyi kulturális és kulináris értékeinek, hagyományainak programsorozata. A Múzeumok Éjszakáján ebből adnak ízelítőt Göcsej szegei.

 • Göcseji Anekdoták Molnár Árpáddal, Harangláb Népzenei Együttes Schreiner Jenő vezetésével
 • Göcseji Szegek Néptáncegyüttes
 • Göcseji Termékek A Deres Tejes portáról Bolt – Biokocsma – Bisztró, egy igazi EzerJóFüves gasztrohely

Barlahida nyitott portái

 • Turzó Georgina : Nyírt gyapjútól a fonalig. Kézműves gyapjú feldolgozás bemutatása
 • Csonka Zsolt : Pékség Műhely titkai és háztáji kisgazdaság
 • Fülöp Áron : Ajándékok a kiskertből. Zöldség-gyümölcstermesztés, kertészet

Göcseji népdalokat tanulunk, házi foszlós kalácsot s szörpöket és bort kóstolunk.  „Kukoricás” társasjáték – Pozvai Andrea szabadalma – Pozvai Szilviával. Göcseji Paraszai Pörkölttorta megkóstolása és vásárlása.  Kistermelők a Göcsej Kapujában-Bak

18.30-19.30

FURULLÁS PALKÓ

Interaktív mesejáték népi hangszeres kísérettel, táncos népi gyermekjátékokkal, iskolás korú gyermekeknek és felnőtteknek egyaránt. kb.60 perc.

„…egy éjszaka reggelfelé álmomban megjelent dédöregapám. „Kell föl fiam Péter!” – ezt mondta. Először nem tudtam mire vélni a dolgot, mert nem tudtam ki szólít, ezért amikor másodszor is megszólított: „Kell föl fiam Péter!” gyorsan átfordultam a másik oldalamra. De ismét hallom ám:
– Kell föl fiam Péter!
– Te vagy az Uram? – kérdeztem riadtan, mert valahogy eszembe jutott, hogy az Isten Sámuelt is így szólította meg álmában, amikor elhívta a szolgálatra. A hang így válaszolt:
– Én a dédöregapád vagyok, Gál Pál, aki Salomváron születtem, ezernyócszászhetvenhétben. Kell föl, mer halaszthatatlan dógom van vélled!”.
No erre már csakugyan fölkeltem, legalábbis álmomban, mert a feleségem nem emlékezik rá hogy testileg is fölkeltem volna. Dédöregapám ott állt egy virágos réten, a rét közepén egy nagy fa, nagy fa alatt asztal, asztal mellett két szék, asztalon kancsó és két pohár.
– Gyere édes fiam, üll le ide mellém, mer el akarok mondani neked egy tanuságos történetet!”

18.30-19.00

GÖCSEJI VAGYOK!

Göcseji Dombérozó Térségi Kulturális Randevú rendezvényeire hangolva.

Kerekasztal beszélgetés, résztvevők
 • Magai Ágota
 • Kovács Gyula
 • Varju András
 • Balaton László
 • Csaj Valentin

19.00-19.30

SAJTÓTÁJÉKOZTATÓ

20.30-22.15

BRAZILOK (2017.) magyar film

A „Pajtamozi” nyitó előadása

Mindenki focizik. Az egész falu a bajnokság lázában ég: a csapatok felkészülnek, és győzni akarnak. Az esélyes persze a helyi önkormányzat nagyvadjaiból álló társaság, élükön a polgármesterrel, aki nem tud hibázni, és helyettesével aki meg nem szeret.
De valami megzavarja az eddigi harmóniát: a falu legszegényebbjei, a helyi cigánytelepen csellengő kamaszok, élükön a börtönből frissen szabadult, aranylábú rosszfiúval (Nagy Dániel Viktor), mellettük a dekázásban élen járó helyi pappal (Bánki Gergő) életükben először szintén neveznek. És nyerni akarnak.

22.30-23.45

RockOnLelkek koncert

A RockOnLelkek együttes klasszikusan négy tagú. Az elektronikus hangszerek felállása szerint leginkább rock együttesnek mondható – szólógitár, basszusgitár, billentyűk, dobok -, de sajátos elképzeléseik vannak a népdalokról, népzenéről. Ez adja műsoraik vezérfonalát. A rockba dolgozzák bele a magyar népdalokat és táncdallamokat, amik aztán eredetiségükben kelnek útra a klasszikus, a népzene és a rock szárnyán. A népdal örök – és a rock is -, ezt a folk-rock vonalán népszerűsítik.

A Múzeumok Éjszakája rendezvényen a jó hangulat megalapozásáról a zalaegerszegi, punk rock/rock n’ roll zenekar az AGAVEgondoskodik.

 

Múzeumok Éjszaka jegyárak Zalaegerszegen

Teljes árú jegy: 3000.- Ft
Teljes árú jegy, Egerszeg Kártyával: 2400.- Ft
Teljes árú jegy, ZTE Klubkártyával: 2700.- Ft
Kedvezményes jegy (18 év alatt): 2000.- Ft
A megváltott jeggyel együtt kapott karszalag érvényes a Göcseji Múzeum, Mindszentyneum, a Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtár, a Zalaegerszegi Törvényszék, és a Zala Vármegyei Rendőr-főkapitányság meghirdetett éjszakai programjaira is!