Deák Ferenc születésének 220. évfordulója alkalmából Dr. Csorba László történész a humor és a történelem oldaláról a Haza Bölcsének különleges örökségét mutatja be. Deák Ferencről beszélgetünk. Aki megbecsülte a hagyományt, […]

Deák Ferenc születésének 220. évfordulója alkalmából Dr. Csorba László történész a humor és a történelem oldaláról a Haza Bölcsének különleges örökségét mutatja be.

Deák Ferencről beszélgetünk. Aki megbecsülte a hagyományt, de képes volt elhagyni belőle azt, ami már kerékkötőjévé vált a szükséges változásnak. Aki egyszerre tisztelte a többség akaratát és a kisebbség jogát. Aki elszántan tágította a nemesek privilégiumait mindaddig, amíg minden ember és polgár szabadságjogai lettek belőle. Aki segített fölbontani az állam és az egyház középkori összefonódását, hogy helyére a keresztény örökség és az emberi jogi gondolkodás új harmóniája léphessen. Aki a régi és az új küzdelmeiben és kapcsolataiban mindig meglátta a fölcsillanó humort és a fölszabadító öniróniát is.

Előadó: Dr. Csorba László, magyar történész, egyetemi tanár, az MTA doktora, 2010-től 2016-ig a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója.