Hír

Új könyv a Nyugat-Dunántúl késő bronzkori történetéről

Dátum2024.07.12. Olvasási idő3 perc A kötet a régió négy megyéjében 1984 és 2011 között végzett terepi kutatásait összegzi.
Könyv

Megjelent Ilon Gábor: Asszonyok – Férfiak – Kapcsolatok. Régészeti tanulmányok a késő bronzkori (Kr. e. 1650/1600 – Kr. e. 800/750) Nyugat-Dunántúl történelméhez I–II. című kötete.

A Nyugat-Dunántúl késő bronzkoráról szóló ismereteink meglehetősen hiányosak. Ezen szeretne változtatni a régész szerző munkája, amely alapvetően a régió négy megyéjében 1984 és 2011 között végzett terepi kutatásainak összegzése. A tanulmánykötet fő rendező elvévé a két biológiai nem vált, akiket természetes környezetükben és tágabb társadalmi kapcsolatrendszerükben igyekszik bemutatni.

A laza gondolatmenetben egymásra épülő fejezetekben az olvasó előtt feltárul a szerző szakmai ars poeticája, a bronzkor időrendjének, a környezet leírásának és természetesen magáról az emberről rendelkezésünkre álló ismeretek, kitekintéssel a szomszédos régiókra. Tárgyalásra kerülnek a nőnek és a férfinak a régészettudomány által legjobban „megfogható” elemei, életük és haláluk terei.

Nem maradhatott ki a Nyugat-Dunántúlon élő embernek, az időnként Észak-Európa, de a Mediterráneum területét is érintő kapcsolatainak felvillantása sem. Közben a régió bronz- és vaskorkutatásában nemzetközi összehasonlításban is meghatározó jelentőségű személyiségének, báró Miske Kálmánnak is emléket állít számos publikálatlan dokumentum közreadásával.

A kilenc fiatal szakember által írt esettanulmányokkal kiegészített szövegkötetet – amelynek Bevezető és Összefoglaló része kétnyelvű (magyar–angol) – a több mint 400 képtáblát tartalmazó 2. kötet egészíti ki és teszi teljessé.

A kötet számos Zala megyei vonatkozással is bír (Balatonmagyaród temetője, Muraszemenye települése, Várvölgy magaslati és ipari központja, bronz és arany kincsei, Petőhenye elfelejtett sírjai, a sármelléki öntőformák…)

A kötet megvásárolható a Martin Opitz Kiadó webáruházában.