Hír

Munkatársaink a Tér-Infó konferencián vettek részt

Dátum2024.10.09. Olvasási idő2 perc A Magyar Nemzeti Múzeum Nemzeti Régészeti Intézet konferenciát szervezett a fővárosban 2024. október 7-8-án „Tér-Infó: Innovatív térinformatikai fejlesztések és lehetőségek a régészetben” címmel
RégészetTérinformatika

A régészetben és örökségvédelemben alkalmazott térinformatika és fotogrammetria (távérzékelés tudományága), valamint a támogató adatrögzítési formák az elmúlt években látványos fejlődésen mentek keresztül, aminek következtében a szakemberek számos kihívással szembesültek. Vajon mennyire hatékonyak ezek a rendszerek és milyen előnyöket nyújtanak a régészet és az örökségvédelem számára? A konferencia többek között erre kereste a választ.

A rendezvény nem titkolt célja az volt, hogy átfogó képet adjon egyes megoldások technikai és technológiai megközelítéséről, illetve bemutassa a jó gyakorlatokat és az innovatív törekvéseket, természetesen a fenntarthatósági célokat is figyelembe véve. A Zalaegerszegi Múzeumok Igazgatóságát két munkatárunk is képviselte, Eke István régész-térinformatikus kollégánk két előadásban is szerepet vállalt, az egyikben egy Zalában kutatott római kori halomsírok felmérésének pontosításáról mesélt, amelyet LiDAR-felvételek alapján készítettek, a másik előadásban egy török kori erősség felméréséről mesélt, melyeket lézerszkennerrel valósítottak meg. Németh Roland régész munkatársunk a 3D-modellalkotásról osztott meg információkat, amelyet a fotogrammetria és paramétereinek vizsgálatával oldottak meg a szakemberek.

Régészeti térinformatika témában az elmúlt években számos szimpóziumot rendeztek az országban, utoljára két éve találkozott a szakma e különleges tárgykör megvitatása érdekében. Bízunk benne, hogy a digitális megoldások sokrétűsége idén is jó vitaalap lehetett a régész szakma számára, és az innovatív megoldások nagyban segítik munkájukat és a kutatási területeik meghatározásának pontosságát.

Ez is érdekelhet

Blog 3D modellalkotás a régészetben
3DRégészet

3D modellalkotás a régészetben

2024.10.18.
3 perc
Napjainkban egyre jobban elterjedt módszer a 3D modellek készítésére a fotogrammetria alkalmazása. Számos területen előszeretettel használják, gondolok itt a szórakoztatóipari felhasználásra (játékok) vagy éppen a domborzati térképek rekonstruálására. A módszer […]