Hír

Kulturális Örökség Napjai 2024

Dátum2024.09.09. Olvasási idő3 perc Kulturális Örökség Napjai programok Zalaegerszegen.

Kulturális Örökség Napjai

2024. szeptember 21-22-én a Kulturális Örökség Napjai alkalmából hazánkban és Európa-szerte több ezer műemlék és kulturális helyszín nyitja meg kapuit a nagyközönség előtt. A szervezők fel szeretnék hívni a figyelmet a körülöttünk még meglévő értékek sérülékenységére, az épített és természeti örökségünk szépségére és megőrzésének fontosságára. Fontos az is, hogy a helyi lakosok közelebb kerüljenek a környezetükben megtalálható kulturális értékekhez, szeressék és megbecsüljék azokat. Hétvégén ismert és kevésbé ismert műemlékek, ritkán látogatható helyszínek nyitják meg kapuikat. Tematikus séták, kiállítások, előadások, műhelyfoglalkozások várják a közönséget.

1949-ben a zalai megyeszékhelyen mindössze 21 000 fő élt. Három évtized alatt az erőteljes iparosítás hatására a lakosság száma megháromszorozódott. A beköltözők lakhatási problémáját csak lakótelepek építésével tudta megoldani a város. Az 1960-70-es években Landorhegyen született az új városrész, majd a Kertváros következett, végül az 1980-90-es években a páterdombi lakótelep készült el. 

Programok Zalaegerszegen

Göcseji Múzeum

Zalaegerszegen 2024. szeptember 21-én szombaton 16.00 órától nosztalgia autóbuszos városnézésen vehetnek részt az érdeklődők, az idegenvezető Béres Katalin történész-főmuzeológus lesz. A városnézésre egy Ikarus buszon lehet helyet foglalni, majd érdekességeket hallhatnak a házak építésének történetéről, a közlekedési viszonyokról, a parkokról és a köztéri alkotásokról.

Jelentkezni az ingyenes programra alábbi linkre kattintva lehet: https://program.zegimuzeumok.hu/programok/a-zalaegerszegi-lakotelepek-nyomaban-varosnezes-ikarus-busszal/

Göcseji Skanzen

Sokszor említjük, hogy Zalaegerszeg fekvése csodaszép és a Göcsej kapujában található. A vidék építészeti örökségével ismerkedhet meg a közönség vezetett falumúzeumi séták során szeptember 21-én szombaton 16.00 órától és szeptember 22-én vasárnap 14.00 órától. A jelenleg a Hencz-malom köré épített skanzen igazi mesetelepülés. De azt tudták, hogy eredetileg nem ide tervezték a falumúzeum helyét? Aki részt vesz a két séta valamelyikén, izgalmas történeteket hallhat még.

Regisztrálni az alábbi felületeken lehet:

Mindszentyneum

A Kerkai 120 emlékév végéhez közeledve a Mindszentyneum 2024. szeptember 21-én  sokszínű programmal készül. Kerkai Jenő jezsuita szerzetes, a KALOT alapítója megjelenik a Mindszentyneum Egyházüldözés a kommunista diktatúra alatt kiállításában.

  • 13.00 órakor garantált tárlatvezetés indul a Mindszenty-életutat és a kommunista diktatúra ideje alatti egyházüldözést bemutató kiállításokban
  • 16.00 órakor Koronkai Zoltán jezsuita szerzetes vetített képes előadást tart, Kerkai Jenő munkásságáról

Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtár

2024.09.21-én szombaton az „Itt, a helyünk…” 120 éve született Keresztury Dezső című emlékkiállításban 9.00 órától 13.00 óráig a könyvtár munkatársai várják az érdeklődőket.

10.00 és 11.00 órakor tárlatvezetés indul a kiállításban, a részvétel előzetes regisztrációhoz kötött. Jelentkezni a helyism@dfmk.hu email címen és a 06 92/310-821 telefonszámon lehet.

A kiállítás helyszíne: Keresztury Dezső VMK- Gönczi Galéria 8900, Zalaegerszeg, Landorhegyi u. 21.

 

Kérdésed van?

Kulturális Örökség Napjai 2024
Szényi Krisztina kommunikációs munkatárs Göcseji Múzeum