Hír

Szakmai nap Reziben

Dátum2019. 09. 05. Borult ég, szél és eső, de a lelkesedés töretlen. Három város múzeumi szakemberei találkoztak a Zala megyei Rezi településen, hogy hosszú idő után újra találkozzanak, beszélgessenek, meghallgassák egymás újításait és […]
Szakmai nap

Borult ég, szél és eső, de a lelkesedés töretlen. Három város múzeumi szakemberei találkoztak a Zala megyei Rezi településen, hogy hosszú idő után újra találkozzanak, beszélgessenek, meghallgassák egymás újításait és megismerjék az új kollégákat. A zalaegerszegi Göcseji Múzeum, a keszthelyi Balatoni Múzeum és a nagykanizsai Thury György Múzeum munkatársai egész napos szakmai napra gyűltek össze.

Köszöntőjében Havasi Bálint, a Balatoni Múzeum igazgatója felsorolta, mi minden köti össze a három intézményt: közös régészeti ásatások, vándorkiállítások, doktori disszertációk, előadások. Kissné Kovács Ágnes, a Göcseji Múzeum múzeumpedagógusa a másfél éves „Kalandozások a múltba” című EFOP pályázat részleteibe avatta be a közönséget, Németh Péter, a Balatoni Múzeum múzeumpedagógusa a keszthelyi nyári táborokról mesélt vidám történeteket. Horváth Imre, a Göcseji Múzeum restaurátora az állományvédelemről mondott érdekességeket, Hajós Bálint rendszergazda pedig a múzeumi digitalizáció folyamatát ismertette és avatta be az újítások rejtelmeibe a kollégákat. Száraz Csilla, a Thury György Múzeum igazgatónője Nagykanizsa életében játszott szerepükről mesélt. A keszthelyi kollégák is sok újításról számoltak be: megtudtuk, hogy a múzeumot hamarosan egy néprajzi látványtár is színesíti, az építési folyamatokról és az elképzelésekről Gyanó Szilvia tartott tájékoztatót, Havasi Bálint igazgató pedig a régészeti munkálatokon túl egy jövő augusztusi projektről is beszélt: a Festetics szabadulószoba kivitelezéséről.

A szakmai napnak vendégei is voltak Szentendréről. A MOKK három munkatársa látogatott el Zalába, akik a szolgáltató múzeumról, az iskolák és a múzeumok kapcsolatáról és a frontszemélyzeti képzésről beszéltek.

Délutánra már kellemesebb arcát is megmutatta az ősz és a napot jó hangulatú közös főzés és beszélgetés zárta. Folytatásra érdemes.