Hír

Restaurálási alapismeretek közösségi régészeknek

Dátum2024.04.27. Olvasási idő5 perc Első alkalommal került sor a Zala vármegyei közösségi régészek továbbképzésére, ahol a Göcseji Múzeum és Balatoni Múzeum önkéntesei a lelettisztítás alapismereteit sajátították el.
KözösségKözösségi múzeumKözösségi régészetRestaurálás

Egy különleges alakalomra hívtuk meg a Göcseji Múzeum és a Balatoni Múzeum önkéntes fémkeresőseit. Úgy gondoltuk, hogy a terepi kutatás mellett a régészeti leletek restaurálásának alapjait is érdemes megosztanunk az önkénteseinkkel.

Nagy örömünkre a csapatból tízen éltek a lehetőséggel, hogy megismerjék a régészeti korú tárgyak restaurálásának titkait. Az érdeklődőknek Lebár Dávid, a Göcseji Múzeum segédrestaurátora mesélte el a fémkeresős kutatások során előkerült tárgyak tisztítási és konzerválási folyamatát.

A résztvevők megtudhatták, hogy a földben rejlő tárgyakra milyen korróziós folyamatok hatnak. Mire figyeljenek akkor, mikor egy tárgyat az eredeti környezetéből kiemeljük. Hogyan, és milyen anyagokba csomagolják el a leletet a terepen.

Természetesen a legtöbb újdonságot a restaurátori munka folyamtáról tudhattunk meg.

Milyen folyadékokkal tisztíthatók a különböző fémekből készült tárgyak? Miért lehet káros akár az egyszerű csapvizes mosás is a több száz éves leletekre? Mire kell ügyelni egy lelet tisztításakor, és hogyan kell konzerválni azokat a tárgyakat, amelyek a terepről bekerültek?

Az esemény második felében, a megismertek alapján az önkéntesek élesben próbálták ki a leletek tisztításának folyamatát.

 

Kérdésed van?

Restaurálási alapismeretek közösségi régészeknek
Eke István régész-muzeológus Göcseji Múzeum