Hír

Pálosok - Látványos rendtörténeti kiállítás

Dátum2024.09.25. Olvasási idő2 perc Pálosok címmel rendtörténeti kiállítás nyílt a Göcseji Múzeumban. Az egyetlen magyar alapítású férfi szerzetesrend múltját bemutató vándorkiállítás anyagának jó része a fővárosból indult körutazásra.
Közösségi régészetPálos rendPálosok

Korábban a Magyar Nemzeti Múzeum mutatta be azt a kiállítást, ami a minap nyílt meg Zalaegerszegen, a Göcseji Múzeum legújabb időszaki tárlataként. A fehér barátokat bemutató vándorkiállítás kiegészült a 2016 óta zajló zalai régészeti eredményekkel, amelyek fő kutatója Simmer Lívia régész-főmuzeológus és Havasi Bálint régész-igazgató.

Az ünnepélyes megnyitóra Zalaegerszegre látogatott Puskás Antal atya, a Magyar Pálos Rend tartományfőnöke, aki a kiállítást a közönség figyelmébe ajánlotta. Elmondása szerint a tárlat az igazságra világít rá, arra, hogy mi a pálos szerzetesség lényege. Feltárul egy mély tartalom, ami sokkal elgondolkodtatóbb, mint az elsőre látszik és bízik benne, hogy a látogatók megértik majd a pálos lelkületet.

Zalában már 2016 óta folynak közösségi régészeti kutatások, aminek a fókuszában e szerzetesek múltja áll – erről már Havasi Bálint főigazgató beszélt. Tavaly egy tudományos konferenciát is tartottak ebben a témában, aminek az eredménye a néhány hete megjelent „Nyugat-dunántúli pálos kolostorok régészeti kutatása” című tanulmánykötet. Balaicz Zoltán, a város polgármestere rávilágított arra, hogy büszkék lehetünk az egyetlen magyar alapítású férfi szerzetesrend múltjára és jelenére, és felemelő érzés tudni azt, hogy bő öt hónapon át Zalaegerszeg ad otthont ennek az átfogó és látványos kiállításnak.

A megnyitó után a kiállítás helyi kurátora, Simmer Lívia régész-főmuzeológus és Havasi Bálint régész-igazgató tartott tárlatvezetést, akik az elkövetkezendő hónapokban több alkalommal is invitálják majd a közönséget, hogy részletesen elmondják az alapvető ismereteket, és érdekességeket is kínáljanak azoknak, akik meg szeretnék ismerni a Pálos Rend történetét. A kiállított tárgyak között szerepelnek a Kárpát-medencei kolostorok jelentős régészeti leletei, valamint a pálos rendtörténet olyan emblematikus műtárgyai, mint Remete Szent Pál vörösmárvány sírköve. A látogatók most először láthatják a Zala vármegyei pálos kutatások figyelemreméltó eredményeit és tárgyi emlékeit.

A Pálosok című kiállítás 2025. március 1-jéig látogatható a Göcseji Múzeumban.

Kérdésed van?

Pálosok - Látványos rendtörténeti kiállítás
Simmer Lívia Osztályvezető, régész-főmuzeológus Göcseji Múzeum

Ez is érdekelhet

Hír Együttműködés a Magyar Pálos Renddel
Közösségi régészetPálos rend

Együttműködés a Magyar Pálos Renddel

2023. 03. 19.
A Göcseji Múzeum és a Magyar Pálos Rend 2023. március 17-én együttműködési megállapodást kötött a Pálos Rend történetének, épített és kulturális örökségének kutatására, a pálos rendtörténet széles körű megismertetésére és […]
Hír

"Pálos monostorok Zala megyében..." sajtónyilvános projektindító rendezvény a Göcseji Múzeumban

2023. 01. 23.
2023. január 23-án satónyilvános projektindító rendezvényen mutatták be a „PÁLOS MONOSTOROK KÖZÖSSÉGI RÉGÉSZETI KUTATÁSA ZALA MEGYÉBEN
Hír Zalaegerszegen a Pálos busz
Pálos rendPálosan szép az életVándorkiállítás

Zalaegerszegen a Pálos busz

2021. 07. 05.
Ma délelőtt Zalaegerszegre érkezett a pálos rendi vándorkiállítás. Az audiovizuális elemekkel és tárgyi emlékekkel berendezett autóbusznak a belvárosi Dísz tér adott helyet, ott várják a múzeum munkatársai az érdeklődőket öt […]