Hír

Múzeumpedagógiai módszertani nap a Festetics Kastélyban

Dátum2024.05.13. Olvasási idő3 perc A  Zalaegerszegi Múzeumok Igazgatósága és a Festetics Kastély "Játszani is engedd..." címmel módszertani napot szervezett "gyermekmúzeumok-gyermekkiállítások" témakörben a vármegye múzeumpedagógusai és muzeológusai számára 2024. május 13-án a Festetics Kastély Történelmi Játszóházában.
Módszertani napMúzeumpedagógia

A múzeumpedagógia módszertani nap Foster Hannah Daisy a Néprajzi Múzeum munkatársának izgalmas online bevezető előadásával kezdődött. Az előadó bemutatta a gyerekmúzeum típusait, majd bemutatta azokat a szempontokat amik a gyermekmúzeumot jellemzik. Előadásában kitért arra is, hogy van-e különbség a felnőtt és a gyerek kiállítás között, milyen módon és kik által jöhet létre gyermekmúzeum.

Az előadást követően a résztvevők megtekintették Kardos Laura művészettörténész vezetésével a Festetics-kastély enteriőrkiállításának új tereit: az ebédlőt, az egykori tálalóhelyiséget, Maria Haugwitz (Festetics III. György felesége) hálószobáját, a kis herceg IV. Festetics György gyerekszobáját és a kis herceg szobalányának lakrészét.

A tárlatvezetés után a résztvevők átsétáltak a Fejőházhoz, hogy megtekintsék az abból kialakított Történelmi Játszóházat. A helyszínen Iski Szilvia történész – múzeumpedagógus nagy lelkesedéssel mesélt a játszóház létrejöttéről, a játszóházban tartott múzeumpedagógiai foglalkozásokról, a kastélymesékről és születésnapokról. A játszóház a Festetics család és az egykori Fejőház történetét idézi meg külön fiúknak és lányoknak szánt szobákkal,  csúszdákkal, mászókával, trambulinnal és bábszínházzal.

A múzeumpedagógiai módszertani nap végén a résztvevők közösen megtekintették az „Ilyenek a tehenek” című kiállítást a játszóház másik szárnyában, ahol a gyerekek játékos formában, változatos feladatok segítségével tanulhatnak a szarvasmarhákról, a tejről és tejtermékekről.

A múzeumpedagógia módszertani napon 17 fő vett részt Nagykanizsáról a Thúry György Múzeumból, Keszthelyről a Balatoni  Múzeumból, a Magyar Mezőgazdasági Múzeum Majortörténeti Kiállítóhelyéről és a Festetics Kastélyból, valamint Zalaegerszegről a Göcseji Múzeumból, Göcseji Skanzenből és Mindszentyneum Látogatóközpontból.

Kérdésed van?

Múzeumpedagógiai módszertani nap a Festetics Kastélyban
Novák Fanni múzeumpedagógus Göcseji Múzeum