Hír

Muzeológiai módszertani műhelygyakorlat Tapolcán

Dátum2024-07-04 Olvasási idő3 perc Módszertani műhelygyakorlat Tapolcán a Wass Albert Könyvtár és Múzeumban.
Módszertani napMűhelygyakorlat

Megyei hatókörű városi múzeumi szerepünkből adódóan egyik feladatunk módszertani műhelygyakorlat tartása a megye múzeumaiban dolgozó kollégáknak.

Idén, 2024. június 28-án a szomszédos vármegyében, Tapolcán tartottuk meg a muzeológusok számára szervezett összejövetelt. A helyszínválasztást az adta, hogy aznap nyílt meg a kisváros helytörténeti múzeumában a Magyar Géniusz Program keretében megvalósuló Tapolca géniuszai című állandó kiállítás.

Módszertani napunk egyik témája pedig éppen azt a kérdést járta körül, hogyan pályázzunk eredményesen erre a programra, hogy zajlik a pályázat lebonyolítása. A témáról Gyanó Szilvia, a nagykanizsai Thúry György Múzeum néprajzos muzeológusa tartott számunkra hasznos ismertetőt, hiszen az általa rendezett Minél cifrább, annál szebb című sikeres időszaki kiállításuk is e program keretében valósult meg. Az általa elmondottakat a tapolcai kollégák, Décsey Sándor és Hangodi László a maguk tapasztalatával egészítettek ki.

A délelőtt során meghallgattuk még Szényi Krisztina kolléganőnk törökországi útiélményeit, aki májusban egy turisztikai, kulturális program keretében járt a két világ határán fekvő hatalmas országban. Képekkel illusztrált beszámolója elsősorban a török múzeumokról, valamint a törökországi magyar emlékhelyek kiállításairól adott összehasonlítást, de képet kaphattunk az ország szokásairól, gasztronómiájáról valamint ez európai és az ázsiai országrész különbözőségeiről is.

A módszertani nap zárásaként részt vettünk a Tapolca géniuszai kiállítás megnyitóján.

Kérdésed van?

Muzeológiai módszertani műhelygyakorlat Tapolcán
Kissné Béres Katalin Osztályvezető, történész-főmuzeológus Göcseji Múzeum

Ez is érdekelhet

Hír Múzeumpedagógiai módszertani nap a Festetics Kastélyban
Módszertani napMúzeumpedagógia

Múzeumpedagógiai módszertani nap a Festetics Kastélyban

2024.05.13.
3 perc
A  Zalaegerszegi Múzeumok Igazgatósága és a Festetics Kastély "Játszani is engedd..." címmel módszertani napot szervezett "gyermekmúzeumok-gyermekkiállítások" témakörben a vármegye múzeumpedagógusai és muzeológusai számára 2024. május 13-án a Festetics Kastély Történelmi Játszóházában.