Hír

Mindszenty József bíboros palástja a hónap műtárgya a Mindszentyneumban

Dátum2024.07.01 Olvasási idő2 perc Július hónapban a Szombathelyi Egyházmegye jóvoltából Mindszenty József palástja tekinthető meg a hónap műtárgya kiállítássorozatban.
Hónap műtárgya

1945. március 4-én Szombathelyet és a székesegyházat is súlyos bombázás döntötte romokba.  Hazánk püspöki székesegyházai közül ezt érte a legnagyobb csapás. Az amerikai légierő pusztítása leírhatatlan volt.

A templom homlokzatának felső része előredőlt, szobordíszei lezuhantak. A tető és a hajó boltozata beomlott. A belső díszítésből csak kevés maradt meg a szentélyben, és a tetőboltozat helyén is hatalmas lyuk tátongott. A művészi fal és a mennyezetfreskók a robbanások okozta rendkívül erős légnyomás következtében mind megsemmisültek, mint ahogy az oszlopokat díszítő márványburkolat is leomlott…

A város, a megye és az állami szervek pénzbeli segélyének köszönhetően rövid idő alatt újjáépült a templom.

A székesegyházat 1947. szeptember 7-én Vas megye szülötte és a Szombathelyi Egyházmegye egykori papja, Mindszenty József bíboros, hercegprímás (1892–1975) szentelte fel, közvetlenül a főpapi szentmise előtt.

Mindszenty József templomszentelésen viselt palástja a Szombathelyi Egyházmegye jóvoltából megtekinthető egész júliusban a Mindszentyneum földszinti vitrinjében.

Kérdésed van?

Mindszenty József bíboros palástja a hónap műtárgya a Mindszentyneumban
Szaknyéri Tünde kommunikációs osztályvezető Mindszentyneum