Hír

Lépjen be a kulturális csodaországba!

Dátum2020. 03. 20. Különleges világot hozott nekünk 2020. Naponta új kihívásokkal kell megküzdeni, tartjuk a kapcsolatot a külföldön élő barátainkkal és rokonainkkal, s bizony a mindennapokat is más szokások szerint éljük. Sokan nem […]
AdatbázisArcanumDigitalizálásOnline

Különleges világot hozott nekünk 2020. Naponta új kihívásokkal kell megküzdeni, tartjuk a kapcsolatot a külföldön élő barátainkkal és rokonainkkal, s bizony a mindennapokat is más szokások szerint éljük. Sokan nem tehetik meg, hogy a biztonságot nyújtó négy fal között legyenek, de többen dolgozunk most otthonról mint eddig bármikor, a diákság pedig lelkesen veti bele magát az újszerű, digitális oktatás rejtelmeibe.

A világjárványra való tekintettel, átérezve a közép- és felsőoktatásban, valamint a kutatásban résztvevők helyzetét, március 16-tól ingyenessé tették a digitális tudománytár oldalait. Egyelőre egy hónapig (április közepéig), de bízunk benne, hogy lesz időbeli hosszabbítás is. Tehát otthonról könnyűszerrel lehet olvasgatni, kutatni, böngészni az adattárban.

De vizsgáljuk meg közelebbről, mi is a Hungaricana, a Mapire, az ADT, amit most rendelkezésünkre bocsátottak!

Magyarország legnagyobb és folyamatosan bővülő digitális adatbázisa, amely hozzáférhetővé tesz több száz hazai tudományos és szakfolyóiratot, heti- és napilapot.

De a tudománytárban sorra jelennek meg lexikonok, írói életművek, családtörténeti kiadványok, történelmi monográfiák is.

A nemzeti gyűjteményekben a közös múltunkról is fellelhető rengeteg kultúrkincs és történeti dokumentum. A képcsarnok jelenleg 18 intézmény sok százezer képi dokumentumát adja közre (köztük a Göcseji Múzeumét is), legyen az képeslap, fotográfia, festmény, falikárpit vagy más képzőművészeti alkotás.

Egy másik folyamatosan bővülő gyűjtemény a kataszteri és a történelmi térképek tárháza. Ezeket akár 3D-ben vagy egymással összehasonlítva is meg lehet jeleníteni, miközben történeti síkon is tudunk településneveket keresni.

Bízunk abban, hogy fel tudtuk kelteni kicsit az érdeklődésüket e nagyszerű lehetőség iránt, így nincs más hátra mint kényelmesen elhelyezkedni és ide kattintani. Időutazásra fel, jó szórakozást kívánunk!