Hír

Közösségi régészek 2024. évi Zala vármegyei találkozója

Dátum2024.05.31. Olvasási idő3 perc A közösségi régészek harmadik Zala vármegyei találkozóján adták át a Pro Archaeologia elismerő okleveleket és új közösségi kiállítás is nyílt.
Közösségi múzeumKözösségi régészet

Az országos Régészet Napja(i) programsorozat keretében harmadik alkalommal gyűltek össze a Zala vármegyei közösségi régészek 2024. május 31-én a Mindszentyneumban.

A program kezdetén Havasi Bálint régész – főigazgató üdvözölte a Balatoni Múzeum és Göcseji Múzeum önkénteseit, akik 2016-óta vesznek részt a Zala vármegyei pálos monostorok közösségi múltfeltárásában és 2018-óta a megyei fémkeresős régészeti kutatási programokban.

A főigazgató megköszönte a közösségi régészek önkéntes munkáját, amellyel segítik a Zala vármegyei kulturális örökség megmentését. Örömmel számolt be arról, hogy az önkéntesek és a Göcseji Múzeum régészeinek közös munkája nagyban hozzájárult ahhoz, hogy

a Zalaegerszegi Múzeumok Igazgatósága 2024.  május 22-én elnyerte a Közösségi Múzeum elismerő címet.

Havasi Bálint beszámolt arról, hogy a Közösségi Múzeum cím elnyerésével párhuzamosan az intézmény megújította önkéntes szerződését, melyet a helyszínen megismerhettek és aláírhattak a jelenlévők.

Az új önkéntes szerződés a Közösségi Régészeti Egyesület ajánlásai alapján egy etikai kódexszel egészült ki, melyet Eke István régész mutatott be a közösségi régészeknek. Az etikai kódex saját, magángyűjteményre vonatkozó részével kapcsolatban a helyszínen több kérdés is felmerült: Kinek és milyen feltételekkel lehet saját numizmatikai gyűjteménye? Beszerezhető-e legálisan régészeti korú numizmatika anyag? A felmerült kérdéseket szakértők bevonásával 2024. június végéig zárja le a közösség.

A program a régészeti örökségvédelem területén végzett kiemelkedő önkéntes tevékenységet elismerő -PRO ARCHAEOLOGIA- oklevelek átadásával folytatódott és a „Megmentett örökségünk – Válogatás az elmúlt öt év legszebb fémkeresős leleteiből” című időszaki kiállítás megnyitójával zárult a Göcseji Múzeumban.

 

Kérdésed van?

Közösségi régészek 2024. évi Zala vármegyei találkozója
Havasi Bálint főigagazgató, régész-térinformatikus Göcseji Múzeum

Ez is érdekelhet

Hír Zala megyei közösségi régészet a Magyar Régészet Online Magazinban
Közösségi múzeumKözösségi régészet

Zala megyei közösségi régészet a Magyar Régészet Online Magazinban

2024.05.18.
Göcseji Múzeum ZárvaNyitás: 10:00 hétfő - zárva kedd - szombat - 10:00-18:00 vasárnap -
1 perc
Közösségi régészetről, fémkeresős kutatásokról szól munkatársaink most megjelent tanulmánya.
Hír Restaurálási alapismeretek közösségi régészeknek
KözösségKözösségi múzeumKözösségi régészetRestaurálás

Restaurálási alapismeretek közösségi régészeknek

2024.04.27.
Göcseji Múzeum ZárvaNyitás: 10:00 hétfő - zárva kedd - szombat - 10:00-18:00 vasárnap -
5 perc
Első alkalommal került sor a Zala vármegyei közösségi régészek továbbképzésére, ahol a Göcseji Múzeum és Balatoni Múzeum önkéntesei a lelettisztítás alapismereteit sajátították el.