Hír

Házak, terek, családtörténetek

Dátum2019. 06. 04. Harmadik alkalommal rendezték meg a Street Food Weekendet Zalaegerszeg belvárosában, ami idén művészeti programmal kiegészülve várta az érdeklődőket. Az Art’Z fesztiválon a zene, a tánc, a divat és az irodalom […]

Harmadik alkalommal rendezték meg a Street Food Weekendet Zalaegerszeg belvárosában, ami idén művészeti programmal kiegészülve várta az érdeklődőket. Az Art’Z fesztiválon a zene, a tánc, a divat és az irodalom mellett a képző- és fotóművészet is jelen volt. Habár a Göcseji Múzeum az idén sajátos helyzetben éli a mindennapjait, kiállító- és előadótermek híján mégis aktívan bekapcsolódik a város kulturális életébe.

A Tourinform iroda felkérésére különleges belvárosi sétát tartott Megyeri Anna, a múzeum történésze szombat délután. A főmuzeológus a város neves köztéri alkotásairól és ikonikus épületeiről mesélt. A másfél órás várostörténeti barangolás a Deák téren kezdődött. A volt Vármegyeháza, a Kummer Kávéház vagy ahogy még sokan emlékeznek rá: a Zala Vendéglő, a Batthyány utca egykori lakóépületei többekben kedves és nosztalgikus emlékeket idéztek.

A Jákum utcai Morandini házat és kovácsoltvas kerítését megcsodálva röviden felidézte a történész Morandini Tamás olasz származású építész életét. Habár a ház kertjébe nem tudott a csoport bemenni, Megyeri Anna elárulta, hogy az udvarra néző teraszon a korlát szecessziós stílusban készült, aminek a megjelenése akkoriban igencsak ritkának számított Zalában. Másik érdekesség, hogy a házba 1904-ben az elsők között vezették be a – viszonylag rövid ideig használt – acetylén világítást. Az épület ma helyi védettség alatt áll. S hogy mi mindent köszönhetünk mi zalaegerszegiek Morandini Tamás építésznek? Többek között a neogótikus evangélikus templomot, az Ady utcai polgári leányiskolát, a Keresztury-házat, a zsinagógát.

A közönség a barangolást az Arany Bárány Szálloda felé folytatta, s megcsodálva a Kazinczy tér házait és a Széchenyi téri plébániaépületet, a Postapalota felé vette az irányt. Egy másik neves magyar család nyomai bukkannak fel itt: a ház homlokzatát Zsolnay-díszek ékesítik.
A séta a Millennium téren keresztül a zsinagóga, a mai Városi Hangverseny- és Kiállítóterem épületénél zárult.

Szombat este fényfestést láthatott a fesztiválozó közönség a belvárosban. A polgármesteri hivatal homlokzatán korabeli városfotók tűntek fel a Göcseji Múzeum fotógyűjteményéből. A főként Serényi Árpád fotográfustól származó régi utcarészletet ábrázoló képeket soha nem látott méretben tekinthették meg a zalaegerszegiek.