Hír

Elhunyt Dr. Németh József

Dátum2023. 04. 09. Megrendülten tudatjuk tisztelőivel és a múzeumbarátokkal, hogy a Göcseji Múzeum korábbi igazgatója, Zalaegerszeg díszpolgára, dr. Németh József irodalomtörténész, 2023. április 8-án hajnalban hosszú, türelemmel viselt betegség után, életének 89. évében […]

Megrendülten tudatjuk tisztelőivel és a múzeumbarátokkal, hogy a Göcseji Múzeum korábbi igazgatója, Zalaegerszeg díszpolgára, dr. Németh József irodalomtörténész, 2023. április 8-án hajnalban hosszú, türelemmel viselt betegség után, életének 89. évében elhunyt.

Dr. Németh József 1972-1992 között irányította intézményünket és a Zala Megyei Múzeumok Igazgatóságát. Neki köszönhető a múzeum máig meghatározó, négy alappillérre támaszkodó gyűjteményi struktúrájának kialakítása (régészet, néprajz, helytörténet, művészettörténet), és fontos szerepet játszott a Göcseji Falumúzeum felépítésében is. Széles körű tájékozottsággal és kiváló memóriával bíró szakember volt, kutatásai, publikációi, előadásai a zalai művelődéstörténet szinte teljes spektrumát átfogták. Pályatársainak, fiatalabb munkatársainak mindig kész volt segíteni, és ehhez soha nem mulasztotta el a bátorító, erőt adó biztatásait is hozzáfűzni. Emlékét kegyelettel megőrizzük.