Hír

Egy téves mítosz nyomában

Dátum2022. 02. 11. Jó hangulatú előadással folytatódott a Múzeumi esték sorozatunk, amit elsősorban Dr. Hermann Róbert történésznek köszönhetünk. A professzor nagyon sok, az 1848-49-es forradalom és szabadságharccal, az akkor élt és szerepet vállat […]
1848RendezvénySzabadságharc

Jó hangulatú előadással folytatódott a Múzeumi esték sorozatunk, amit elsősorban Dr. Hermann Róbert történésznek köszönhetünk. A professzor nagyon sok, az 1848-49-es forradalom és szabadságharccal, az akkor élt és szerepet vállat nagyjaink életével és tevékenységével foglalkozó tanulmány, valamint könyv szerzője. Kutatásainak egyik főszereplője Görgei Artúr, akinek nevéhez évtizedeken keresztül az áruló elnevezés tapadt. A történész kutatásai azonban bizonyították e negatív jelző tarthatatlanságát. Éppen ezért nagyon fontosnak tartja, hogy ne csak a szakma előtt beszéljen e témáról, hanem a történelem iránt érdeklődő minél szélesebb közönség előtt is. Teszi ezt tűpontos szakmai megalapozottsággal, kellő humorral és némi 21. századi kikacsintással, párhuzam felállításával.

Az előadás közben sokan rácsodálkoztunk néhány bizonyított tényre, amit máshogy írtak annak idején a történelem tankönyvek, így azt is megtudtuk, hogy a világosi fegyverletétel nem is Világoson volt, és bizony a hadseregen belül is voltak gyengeségek, hiányos felszerelések és éles viták.
A közönség a helyszínen megtekinthette Kisfaludi Strobl Zsigmond alkotását a 95 éves Görgei Artúrról, aminek készítésének körülményeiről Dr. Kostyál László múzeumigazgató néhány érdekességet is elárult. Aki lemaradt a programról, és szívesen meghallgatná az előadást, bármikor megteheti a Göcseji Múzeum YouTube csatornáján rögzített felvételen.

Legközelebb február 24-én várjuk az érdeklődőket személyesen vagy online, akkor ismét a Göcsej-sorozatunk lesz terítéken, Marx Mária etnográfus a göcseji emberek táplálkozási szokásairól mesél Éhség és bőség című előadásán.

A Múzeumi esték sorozatunk fő támogatója az NKA.