Hír

Beporzók napja 2022-ben is

Dátum2022. 03. 01. A zalaegerszegi Göcseji Múzeum is csatlakozott ahhoz az országos programhoz, amelyet civil kezdeményezésre a Magyar Múzeumok Online hirdetett meg az ország közgyűjteményi intézményei között. A beporzásról nemcsak a méhek jutnak […]
Múzeumpedagógia

A zalaegerszegi Göcseji Múzeum is csatlakozott ahhoz az országos programhoz, amelyet civil kezdeményezésre a Magyar Múzeumok Online hirdetett meg az ország közgyűjteményi intézményei között.

A beporzásról nemcsak a méhek jutnak eszünkbe, hanem számos rovar, madár és emlős is. Ezek az állatok mind felelősek e létfontosságú feladatért, de közülük több faj sajnos már veszélyeztetett. „Ha a beporzás elmarad, termés sem lesz” – foglalták össze legutóbb a gyerekek a lényeget. Mi emberek is sokat tehetünk azért, hogy a folyamat, a természet szimbiózisa ne bomoljon meg.

A Göcseji Múzeum épületébe március 9-én általános iskolák kisdiákjai érkeznek, akik fogékonyak e természetvédelmi problémára. Múzeumpedagógusaink először ismeretterjesztő foglalkozást tartanak, majd a sok okos tanács után a kicsik színes papírból virágokat és pillangót, a nagyobbak pedig rovarhotelt készítenek. Aki nem tud hozzánk eljönni, március 10-én otthonról is be tud kapcsolódni a kézműves foglalkozásokba, ugyanis a múzeum Facebook és YouTube csatornáján is elérhető lesz két kisfilm.

Bízunk benne, hogy a Beporzók napja tökéletesen bebizonyítja majd, hogy egy múzeumban nem csak a múlttal lehet foglalkozni, hanem a jelennel és a jövővel is.