Hír

Az idő, amikor mindenki milliomos volt

Dátum2023. november 19. Olvasási idő5 perc Az inflációról sok szó esett az elmúlt időszakban. Egy ideje már tágra nyílt szemekkel figyeljük az üzletekben elszabadult árakat, és optimistán várjuk a mérséklődés időszakát. Azt tudjuk, hogy a piacgazdaságban […]
Hónap műtárgyaInfláció

Az inflációról sok szó esett az elmúlt időszakban. Egy ideje már tágra nyílt szemekkel figyeljük az üzletekben elszabadult árakat, és optimistán várjuk a mérséklődés időszakát. Azt tudjuk, hogy a piacgazdaságban az áruk és a szolgáltatások árai szüntelenül változnak, egyesek felmennek, mások lemennek. Amikor azonban nem csak egy, hanem sok-sok áru és szolgáltatás ára felmegy, inflációról beszélünk. Tehát ma ugyanazért az összegért kevesebbet kapunk, mint tegnap, vagyis csökken a fizetőeszköz értéke.

A Göcseji Múzeum numizmatikai gyűjteményében számos történelmi kor pénze megtalálható, a római kori érméktől kezdve egészen a 20. századi papírpénzekig. A második világháború után egy nagyon különleges időszakot éltek át elődeink, mi több, negatív világrekordról számoltak be a korabeli híradások. 1946 nyarán a magyar pénzromlás világrekordot döntött, július 10-én az árak néhány óra alatt az egekbe szöktek, az infláció 348,46%-os volt. (Sehol a világon nem volt azóta sem ekkora mértékű pénzromlás.) Így vált a tíz és húsz pengős címletekből százezer, majd egymillió, később tíz- és százmillió milpengő. A magyar pengő napokon belül alig ért valamit, hiába volt mindenki „milliomos”, nem örült annak senki. A krónikák beszámoltak olyan esetről is, ha valaki reggel megkapta a munkabérét, estére az értéke már csak a felét érte. A tarthatatlan állapotot végül azzal oldották meg, hogy 1946. augusztus 1-jén bevezették a forintot, amely sokáig értékálló fizetőeszköznek bizonyult.

Eke István régész-térinformatikus kollégánk éppen a római kori ezüstérmék után kutatott a numizmatikai gyűjteményben, amikor a kezébe került egy olyan féltve őrzött papírdoboz, ami ezeket a régi pengőket őrizte. Ezért is választottuk november hónapban a hónap műtárgyegyütteseként ezeket a küllemében szépen kidolgozott, igényes, vitrinbe illő tárgyakat. 

Ha a közeljövőben a belvárosi adventi vásárba ellátogatnak, tekintsék meg a zalaegerszegi városháza aulájában látható vitrinkiállításunkat is!