Hír

A hónap műtárgya

Dátum2019. 11. 18. Egy rövid pihenő után idén áprilisban újraindítottuk A hónap műtárgya-sorozatunkat. A zalaegerszegi városháza aulájában már megtekinthetett a közönség egy 20. század eleji cilindert és annak elegáns tárolódobozát, később egy grafittal […]
Hónap műtárgya

Egy rövid pihenő után idén áprilisban újraindítottuk A hónap műtárgya-sorozatunkat. A zalaegerszegi városháza aulájában már megtekinthetett a közönség egy 20. század eleji cilindert és annak elegáns tárolódobozát, később egy grafittal kevert agyagból készült kelta csuprot, augusztustól pedig fújt üvegből négy pohár és egy kancsó díszítette a teret. November közepén a kollégák egy újabb tárgyat helyeztek ki a városháza aulájába, egy – a római időkben használt – luxuskerámiát.

A kiállított (2. században készült) talpgyűrűs terra sigillata tál Zalalővőn, az egykori Salla területén került elő. A jó minőségű agyagból készített edényeket korongozással vagy formatálban öntéssel alakították ki. Az ókorban olyan értéke volt mint napjainkban a porcelánnak. Korabeli forrás említi, hogy egy dombordíszes edény egy legionárius katona másfél napi zsoldjába került, míg a kiállított tálhoz hasonló díszítetlen darab félnapi zsold összegét érte.