Blog

Mesél a brigádnapló

Dátum2021. 12. 13. Olvasási idő5 perc Hogy miért választ valaki szocialista brigádnaplót? Hogyan lehet ez egy kedvenc tárgy? Kinézetre is egy szürke jellegtelen tárgy, ráadásul irat. Csúnya műbőr kötéssel, aminek még az illata is a szocializmus […]
Adventi kalendáriumRuhagyárSzocializmus

Hogy miért választ valaki szocialista brigádnaplót? Hogyan lehet ez egy kedvenc tárgy?

Kinézetre is egy szürke jellegtelen tárgy, ráadásul irat. Csúnya műbőr kötéssel, aminek még az illata is a szocializmus évtizedeit juttatja eszünkbe.

A korszak iránt érdeklődőknek viszont egy igazi kincs. Sokan emlékeznek még ezekre a brigádnaplókra. Akik gyárakban, üzemekben dolgoztak, nekik ismerősen cseng a brigád kifejezés. Vannak, akiknek viszont csak Hofi paródiáiból ismert ez a szó.

A brigádok az ötvenes évek sztahanovista mozgalmainak szelídített formái a Kádár-korszakban. Ideológiai rokonságuk tagadhatatlan a munkaversenyekkel, de már konszolidáltabb formában, főként a közösségi élet szépségeit kiemelve, a magányos hősökkel szemben. A brigádmozgalomban a dolgozó csoport teljesítménye, a közösen elvégzett munka került előtérbe. 

Hogy mi minden derül ki ebből a szürke kis könyvből?

A ma már megmosolyogtató tartalom és külalak fontos forrásértékkel bír. A brigádvezető, aki sokszor 20-50 főt is a csoportjában tudhatott, a brigád minden munkán kívüli programjáról beszámolt. Az együtt töltött idő alatt kulturális feladatokat vállaltak, pl. színház vagy múzeumlátogatásokat, segítették a helyi iskolásokat, óvodásokat, meglátogatták a nyugdíjba vonult kollégákat, társadalmi munkát végeztek. Ezeket dokumentálni is kellett, amiket ilyen naplókban vezettek. A kézzel írt szöveg mellé csatolták az eredeti tárgyakat is pl. mozijegyeket vagy fényképeket. A fotók és vonatjegyek mögött emberek, sorsok, életek bontakoznak ki. Hogyan élt a szocializmus idején egy gyári munkás, hogyan próbálták túlélni a mindennapokat, milyen kulturális eseményeken vettek részt, milyen filmeket néztek a moziban, hogyan öltözködtek. 

Miért fontos ez nekem?

Ez a bizonyos napló a zalaegerszegi Ruhagyár József Attila Szocialista Brigádjának a naplója, akik 1978-ban a Magyar Köztársaság Állami Díjában részesültek. Ezt a díjat a kimagasló eredményeket elért személyek vagy kollektívák kaphatták meg. A díjat a brigád tizennégy tagja (13 varrónő és egy szabó) kapta meg, „a szocialista munkaversenyben és az új termelési rendszerben elért kiemelkedő eredményeiért”. Ezek a munkások ruhákat szabtak, varrtak, termékeket helyeztek a futószalagra a korszak legeredményesebb és legkorszerűbb gyárában.

A Ruhagyár igazán közel áll szívemhez. Nagyon érdekes a gyár sikertörténete. Egy iparral alig foglalkozó városba telepítették a korszak legmodernebb textilgyárát, amit szinte a semmiből építettek fel. De ennél is érdekesebb a gyárban dolgozók története. Elsősorban a több száz nőé, akik ekkor kerültek be a munka világába. Hogyan tudtak egyszerre helytállni a szalag mellett, a családban és a megváltozott elvárások közepette a társadalomban? Például egy ilyen brigádban, ahol a munkaidő letelte után is tevékenyen részt kellett venni a közösség életében. 

Ma már sokszor megmosolyogtató (viccesen ható) a beragaszgatott papírfecnik, képeslapok, a felnőtt gyöngybetűkkel írt szövegek ideológiával átitatott sokasága. De talán receptet is kapunk! Kell a közösség, kellene a közös élmények, kirándulások, ünnepek, vagy csak egy húzós munkanap utáni beszélgetések. Talán, ha lesöpörjük az ideológia pókhálóját a bejegyzésekről, van mit tanulnunk az elmúlt korszak asszonyaitól, közösségépítő vállalásukról!

Kérdésed van?

Mesél a brigádnapló
Erős Krisztina Történész-muzeológus Göcseji Múzeum